I odnosi s Hrvatskom na "europskom" savjetovanju slovenskih diplomata

I odnosi s Hrvatskom našli su se u ponedjeljak na dnevnom redu prvog dana zasjedanja slovenskih diplomata okupljenih na Brdu kod Kranja, a premijer Anton Rop i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenili su u svojim nastupima da se odnosi sa Zagrebom s dolaskom nove vlade popravljaju i da euroatlantska perspektiva obiju država nudi priliku da se stara otvorena pitanja riješe.

Kako je u svom govoru diplomatima ocijenio premijer Rop, Slovenija ima "odlične" odnose s Italijom, "vrlo dobre" s Austrijom i Madžarskom, te "dobre" s Hrvatskom.

Rop je, govoreći o prvim slovenskim kontaktima s novom vladom premijera Sanadera, rekao da je dogovoren intenzivan dijalog i da će Slovenija podržavati Hrvatsku u njenu uključivanju u euroatlantske institucije. Kad je riječ o otvorenim pitanjima, Rop je rekao da je u njihovu rješavanju potrebna velika mjera realizma i da je riječ o pitanjima koja nije lako riješiti. Rop je ponovio ocjenu kako je za Sloveniju polazište za razgovore o granici i dalje "parafirani" sporazum kojega se Hrvatska odrekla, pa zato arbitraža i dalje ostaje mogućnost u rješenju spora. Isto tako, ocijenio je Rop, vrlo je važno što će Hrvatska uskoro ratificirati sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije, kao jedina nasljednica koja to do sada nije učinila.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u svom je opširnijem ekspozeu slovenskim diplomatima prošlu godinu naveo kao godinu velikih uspjeha s obzirom na uključivanje u EU i NATO, a relativan optimizam iznio je i u pogledu odnosa s Hrvatskom.

"Što se tiče Hrvatske, za Sloveniju se otvara novo vrijeme. Bit ćemo konstruktivni prema rješavanju svih problema iz prošlosti. Većih problema zapravo niti nemamo, a na rješenje postojećih možemo i pričekati, osobito zato jer smo učlanjeni u EU i NATO, čime smo postali jači nego ikada ranije. Naravno, pri tome moramo paziti na pokušaje koji pokušavaju naše odnose pogoršati, a između nas izazvati nervozno raspoloženje. Često se naime znade pokazati da su pojedini ekscesi na suprotnoj strani izazvani s naše strane i obrnuto", rekao je Rupel slovenskim diplomatima okupljenima na Brdu kod Kranja.

Govoreći o susretima s novom hrvatskom vladom, Rupel je rekao da je nova vlada ambiciozno postavila vanjskopolitičke ciljeve i da je Zagreb sada, uz euroatlantske integracije, i odnose sa susjednim državama postavio među prioritete.

"Ne želimo u Sloveniji stvarati lažne iluzije da se neriješena pitanja mogu riješiti preko noći. Svjesni smo teške zadaće koja će zahtijevati strpljivost i tolerantnost na obje strane", rekao je Rupel.

Govoreći o odnosima u prošloj godini, on je rekao da se pitanju granice na moru što je, kako je rekao, "pitanje sukcesije bivše Jugoslavije", pridružila i "nesretna odluka Sabora" o ekološko-ribolovnoj zoni u Jadranu.

"Naš prvi cilj je sada da otvorena pitanja ne opterećuju ona područja suradnje između naših država na kojima postoji dobra, a u mnogim slučajevima i uzorita suradnja", rekao je Rupel tijekom svog predavanja diplomatima na Brdu.

(Hina) fl br

Pročitajte više