I "spasitelj" Rohatinski je kriv za to što smo u banani!

"KUNA nije sveta krava", vrišti Željko Rohatinski s naslovnice Novog lista. Napokon je guverner Hrvatske narodne banke shvatio da ne može unedogled čuvati nerealno visok tečaj kune ako neće imati potporu izvršne vlasti koja je potrebna da bi se takva politika isplatila.

Vladajuća stranka i njeni mediji uzvraćaju na očekivan način. Građane se zastrašuje devalvacijom, naglim rastom cijena, većim ratama za kredite, produbljivanjem krize koje bi imalo zastrašujuće posljedice. I ne može se reći da su takve analize sasvim lažne. Ali ovoga puta ni "spasitelj" Rohatinski nije u potpunosti nevin, smatraju neki ugledni ekonomski stručnjaci.

Stabilan tečaj bez reformi ništa ne znači

Ivan Lovrinović samo je jedan od skupine ekonomista (u koju spadaju još i Stjepan Zdunić, Branimir Lokin, Dubravko Radošević) koji već godinama tvrde ono što je Rohatinski danas otvoreno priznao - stabilan tečaj ima smisla samo ako ga se koristi za restrukturiranje i razvoj gospodarstva. Takvih poteza, kao što znamo, nije bilo, a Kosoričina Vlada čak ni sada ne pokazuje spremnost za donošenje teških odluka.

Snažan tečaj kune umjesto toga se, kako Lovrinović i neki njegovi kolege upozoravaju već čitavo desetljeće, pokazao kao generator problema: rasta uvoza, povećanja deficita u bilanci plaćanja i radikalnom jačanju vanjskog duga. "Zašto su banke silno povećale dug? Pitajte guvernera Rohatinskog!", odlučan je Lovrinović.

Zašto Rohatinski nije zaustavio eksploziju vanjskog duga?

"Rohatinski uvjerava javnost da je radio odlično, a vanjski dug je eksplodirao. Zadaća središnje banke je da se tome stane na kraj, Rohatinski je imao potrebne instrumente. Mogao je zaustaviti zaduživanje u inozemstvu, posebno zaduživanje 'naših' banaka, tj. stranih banaka u Hrvatskoj, kod njihovih majki u inozemstvu", tvrdi Lovrinović u razgovoru za Index.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji je specijaliziran upravo za monetarno-kreditnu politiku i međunarodne financije zbog svojih je stavova i ranije ulazio u sukobe s guvernerom. Prošle ga je godine na skupu u Opatiji Rohatinski otvoreno prozvao, ali u međuvremenu je prvi čovjek HNB-a okrenuo ploču. "Naravno da mi predstavlja zadovoljstvo da je Rohatinski sada potvrdio ono što sam ja govorio, samo drugim riječima, ali žao mi je što je došlo do ovakve gospodarske situacije", kaže Lovrinović.

Svima je bilo dobro dok je trajalo

Zbog čega je takva monetarna politika, ukoliko je poznavateljima makroekonomskih zbivanja godinama unatrag bilo jasno da je neodrživa, ostala nepromijenjena od 1994. godine? Lovrinović ima jednostavno i uvjerljivo objašnjenje:

"Ovakav sustav deviznog tečaja čitavo je vrijeme prikrivao goleme probleme u hrvatskom gospodarstvu, sve dok nije nastupila kriza koja se ne da prikriti. Zašto nitko nije dirao tu doktrinu? Zato što odgovara svim vladama jer je potrošnja bila velika pa se proračun dobro punio, cvjetao je uvoz, uvozne cijene su bile stabilne, građani su uzimali kredite, banke su zarađivale od kamata... Svima je bilo dobro i mislilo se da će blagostanje trajati sto godina".

Probudite se: Tečaj je stabilan, ali rate kredita ipak rastu!

Lovrinović je Rohatinskog kritizirao i zbog načina na koji je odlučio poslati poruku da kuna više nije nedodirljiva. "Devizni tečaj nije pitanje za licitiranje u medijima. O tome se iza debelih zidova stručno raspravlja", kaže Lovrinović pa ističe činjenicu koja je po njegovom mišljenju poseban apsurd:

"Dok Rohatinski govori da bi u nekoj neodređenoj budućnosti mogao prestati braniti tečaj kune, tečaj kune jača. Što se situacija u Hrvatskoj više komplicira, nama tečaj sve više jača. To je apsurdna situacija! S druge strane, ljudi se boje slabljenja tečaja kako im ne bi rasle rate kredita. No, ono o čemu se ne govori jest da se rate kredita svejedno povećavaju. Tečaj nam je stabilan, ali kamatne stope rastu. Nije jedno nego drugo, a posljedice su iste", zaključio je Lovrinović.

Pročitajte više