I u Beogradu palili svijeće za Vukovar

I NA TRGU žrtava fašizma u Beogradu večeras su se palile svijeće za Vukovar. Aktivistice nevladinih udruga "Žene u crnom" i "Art klinika" nosile su transparente "Nikad nećemo zaboraviti žrtve Vukovara", "Solidarnost", "Odgovornost". Skup je osiguravalo tridesetak policajaca.

Predsjednica Žena u crnom kazala je da je cilj okupljanja da se građani Srbije podsjete na zločine u Vukovaru prije 20 godina. "Iz Beograda su u Vukovar otišle tisuće muškaraca pod okriljem JNA i paravojnih formacija, da bi razrušile Vukovar i ubijale njegove žitelje", poručila je Zajović i podsjetila da prema istraživanjima dvadesetak posto građana Srbije ni danas ne vjeruje da su u Vukovaru počinjeni zločini.

Sramna je prošlost Beograda, kazala je Zajović, to što su kolone s tenkovima iz Vukovara dočekivane ovacijama. "To samo pokazuje da su građani bili taoci tadašnjeg režima".

"Žene u crnom" traže da se otvaranjem arhiva Vojske Srbije utvrdi istina o nestalima i da se otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji. Inzistiraju i na suđenju odgovornima za osnivanje logora, ubijanje i mučenje u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Pročitajte više