I uz izmijenjen zakon će na lokalnim izborima dominirati stranke

VEĆINA sudionika večerašnje emisije Otvoreno smatra kako će, usprkos uvođenja neposrednog biranja načelnika i župana, na sljedećim lokalnim izborima dominirati stranke.

To misli i Anto Đapić, koji bi za nekoliko dana u koaliciji s HDZ-om trebao ponovno postati gradonačelnikom Osijeka. On smatra da će pojedinci koji budu izabrani za općinske načelnike, gradonačelnike i župane na kraju morati odgovarati svojim strankama, jer kao pojedinačni kandidati teško mogu biti izabrani bez stranačke infrastrukture.

Žarko Puhovski dijeli to mišljenje, držeći, da s izuzetkom Splita, nezavisni kandidati nemaju što tražiti na izborima za župana ili gradonačelnike većih gradova.

S druge strane Marina Lovrić, SDP-ova županica Sisačko-moslavačke županije, drži da novi izborni sustav predstavlja napredak, jer će sada građani jasno reći koga, zapravo, žele na vlasti.

Boris Klemenić, HSS-ov gradonačelnik Jastrebarskog, smatra kako su izbori na lokalnoj razini drukčiji od onih na nacionalnoj, jer kandidate "svi ljudi poznaju".

Ivan Kuret, HDZ-ov gradonačelnik Splita, pohvalio je ukidanje poglavarstava, držeći da će se s time smanjiti birokratska opterećenja.

Puhovski je, pak, s druge strane kritizirao novi zakon zbog toga što je uveo niz nejasnih institucija - poput referenduma kojima se rješavaju sporovi načelnika i predstavničkih tijela, a koji se teoretski može održati tri puta tijekom mandata. Također smatra kako je za lokalna predstavnička tijela umjesto razmjernog primjereniji većinski izborni sustav. Zabrinut je i zbog mogućnosti da lokalni poduzetnici postanu lokalnim vlastodršcima, jer je biti uspješan poduzetnik nešto sasvim drugo od biti uspješnim političarom.

Puhovskog također zabrinjava sve veće neprijateljstvo prema političarima u društvu, koje se sve češće odražava kroz prijetnje fizičkim nasiljem, ali i sve veći manevarski prostor za populiste koji će profitirati od prosvjednih glasova.

R.R.

Pročitajte više