ICTY: Admiral Jokić svjedoči protiv generala Strugara

UMIROVLJENI admiral JNA Miodrag Jokić, kojeg je Haški sud (ICTY) osudio na sedam godina zatvora zbog napada na Dubrovnik, u srijedu je počeo svjedočiti na haškom suđenju generalu Pavlu Strugaru, glavnom zapovjedniku snaga JNA koje su sudjelovale u opsadi Dubrovnika u jesen 1991.

U uvodnom dijelu svog iskaza Jokić je govorio o svojoj vojnoj karijeri, koja je od 1989. do 1991. uključivala i dužnost ministra obrane Srbije, te o svom postavljanju za zapovjednika 9. Vojno pomorskog sektora (9.VPS, Boka) na početku izvođenja "Dubrovačke operacije JNA" 8. listopada 1991.

Na temelju originalnih dokumenata i zapovjedi JNA, koje je sam pribavio tužiteljstvu, Jokić je opisao strukturu II. Operativne skupine JNA, formirane radi napada na Dubrovnik sredinom rujna 1991., pod zapovjedništvom optuženog Strugara.

"General Strugar imao je najveće ovlasti u odnosu na ciljeve dubrovačke operacije i nad svim jedinicama u sastavu II. operativne skupine koje su u njoj sudjelovale", rekao je.

Optuženi je svakodnevno dobivao zadaće od glavnog stožera JNA, koje je izvršavao preko podređenih jedinica, istaknuo je Jokić.

"Dubrovačka operacija počela je direktivom glavnog stožera JNA koja je napisana prije listopada 1991.", dodao je.

Precizirao je da su u sastavu skupine bili užički i podgorički korpusi JNA, 472. motorizirana brigada iz Trebinja, koja je sa 6.000 ljudi bila udarna snaga operacije, i njegov 9. VPS.

Admiral Jokić nastavlja iskaz protiv optuženog Strugara.

Jokić je u kolovozu 2003. priznao krivnju za ratne zločine počinjene napadom na dubrovački Stari grad 6. prosinca 1991., na temelju čega je 18. ožujka 2004. osuđen na sedam godina zatvora.

U sporazumu o priznanju krivnje, Jokić se obvezao na suradnju s tužiteljstvom i svjedočenje u drugim predmetima, uključujući i suđenje generalu Strugaru optuženom za isti napad na zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika u kojem su poginula dva, a ranjena tri civila, te je uništen, zapaljen ili oštećen veliki broj palača, crkava i drugih objekata.

Pročitajte više