ICTY: Biljani Plavšić naloženo da svjedoči na suđenju Stakiću

BIVŠOJ čelnici bosanskih Srba i, po vlastitom priznanju, ratnoj zločinki Biljani Plavšić, u srijedu je naloženo da svjedoči pred Haškim sudom u postupku koji se vodi protiv njezina bivšeg suradnika Milomira Stakića, optuženog za etničko čišćenje tijekom rata u BiH 1992.1995.

Plavšić u Haagu čeka izricanje presude, nakon što je priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, učinivši svojim priznanjem presedan među visokim srpskim čelnicima protiv kojih se vodi postupak pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY).

Nadležni suci naložili su Biljani Plavšić da svjedoči na suđenju Milomiru Stakiću, prijedorskom liječniku i bivšem visokom dužnosniku lokalnog kriznog stožera optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti u području Prijedora. U provedbi programa etničkog čišćenja Muslimana i Hrvata na tom području djelovali su i ozloglašeni koncentracijski logori Omarska, Keraterm i Trnopolje.

´Raspravno vijeće naložilo je saslušanje gđe. Plavšić čim prije bude moguće i praktično - odmah nakon izricanja presude u njezinu slučaju - kao svjedoka u slučaju protiv dr. Stakića´, rekao je glasnogovornik suda.

Još nije određen datum za izricanje presude Biljani Plavšić (72), za koju je na prosinačkom ročištu tužitelj zatražio između 15 i 25 godina zatvora.

Pročitajte više