ICTY: Borovčanin odgodio izjašnjavanje o krivnji za gencid

BOSANSKI Srbin Ljubomir Borovčanin, optužen za genocid u Srebrenici, u četvrtak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom nije izjasnio o krivnji već je iskoristio svoje pravo da to učini u roku od 30 dana.

Borovčanin je rekao kako se "danas nije u mogućnosti izjasniti o krivnji" poglavito zbog toga što Sud još nije riješio status njegovog branitelja Miodraga Stojanovića.

Borovčanin (45), bivši zapovjednik specijalne policije MUP-a Republike Srpske, prebačen je iz Beograda u Haag 1. travnja.

Optužnica podignuta u rujnu 2002. tereti ga u šest točaka za genocid, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno preseljenje bošnjačkog stanovništva Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Navodi se da je Borovčanin sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je rezultirao ubojstvom više od 7.000 Bošnjaka, vojno sposobnih muškaraca i preseljenjem žena, djece i staraca iz Srebrenice u razdoblju od 12. do 18. srpnja 1995.

Borovčanin je četvrti pripadnik tzv. "srebreničke petorke" haških bjegunaca koji se od prosinca 2004. predao Sudu.

Prethodno su to učinili Ljubiša Beara, Drago Nikolić i Vinko Pandurević, a na slobodi je još Vujadin Popović.

Od ukupno 18 srpskih političkih, vojnih i policijskih dužnosnika koje je Haški sud optužio zbog umješanosti u pokolj u Srebrenici, na slobodi su samo još četvorica - Radovan Karadžić, generali Ratko Mladić i Zdravko Tolimir te spomenuti pukovnik Vujadin Popović.

Pročitajte više