ICTY: JNA je trebala štiti građane, ali nije

JUGOSLAVENSKA narodna armija trebala je biti snaga koja sprečava sukobe i štiti sve građane, ali to nije bila, rekao je zaštićeni svjedok C13 tijekom Miloševićeva protuispitivanja pred Sudskim vijećem Haškog suda.

Nakon nabrajanja incidenata koje su tijekom 1990. i 1991. pripadnici ´hrvatskih paravojnih snaga´ izvodili protiv građana srpske nacionalnosti i pripadnika JNA, za koje je svjedok većinom govorio da ne zna za njih ili da je saznao iz medija, Milošević ga je upitao ne smatra li onda da je JNA bila ´jedina legalna snaga koja je trebala štititi stanovništvo´.

´Apsolutno da, ali to nije bila´, rekao je svjedok, koji je tijekom glavnog ispitivanja potvrdio da je JNA u Dalju i Erdutu sudjelovala u borbama na strani srpskih pobunjenika.

Čim je počelo protuispitivanje svjedoka, koje je u najvećem dijelu bilo zatvoreno za javnost, bivši srbijanski predsjednik izrekao je kritike zbog čestog zatvaranja sjednice - čime se želi zaštititi identitet svjedoka - rekavši kako skrivanje od javnosti ne dolikuje modernom demokratskom društvu, čiji bi predstavnik trebao biti Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu.

Poslije je tijekom protuispitivanja stalno iznosio podatke koji su, po njegovu mišljenju, trebali ukazivati na ugroženost Srba od hrvatskih vlasti početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, koje mu svjedok u velikoj većini slučajeva nije mogao potvrditi jer nije znao za njih.

Zatim je i sudac Richard Mey Miloševića upozorio na činjenicu da to više nema smisla, iako je svjedoku C-13 rekao kako je to optuženikova uobičajena praksa. Mey je pozvao Miloševića da se usredotoči na iskaz svjedoka i postavlja mu konkretna pitanja u vezi s tim, odnosno da pokuša osporiti činjenice.

´Ja stalno osporavam činjenice, ali ovo je lažna optužnica i lažni svjedok, koji nesporno idu zajedno´, rekao je Milošević sucu Meyu, ocijenivši nelogičnim da svjedok iznosi događaje iz Beograda i drugih područja na kojima nije bio, a ne može potvrditi njegove navode o događajima koji su se zbili tamo gdje se nalazio.

Šef SDB-a u Dalju bio je Jovica Stanišić

Šef službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić bio je u rujnu 1991. u Dalju, tražio sastanak s Goranom Hadžićem i ljutito pitao lokalne dužnosnike zašto Vukovar još nije pao, rekao je zaštićeni svjedok C13.

´Vidio sam ga (Jovicu Stanišića) sredinom rujna u središtu Dalja. Došao je s pratnjom ispred zgrade vlade gdje se nalazio (predsjednik vlade ´Srpske autonomne oblasti istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema´ Goran) Hadžić i zatražio da se Hadžića odmah pronađe i dovede´, rekao je svjedok, koji iskaz daje uz elektronsko iskrivljenje lika i glasa radi zaštite identiteta.


Prema tvrdnjama svjedoka, Stanišića je dočekao tadašnji predsjednik općine Vukovar Slavko Dokmanić i lokalni dužnosnici pobunjenih Srba, a šef srbijanske službe sigurnosti ´odmah nakon izlaska iz automobila bahato i ljutito pitao je sve prisutne zašto Vukovar još nije pao´, na što mu nitko nije odgovorio.

Zatražio je sastanak s Hadžićem, svim zapovjednicima TO i lokalnim dužnosnicima, koji je i održan kasnije tijekom dana i trajao je ´dosta dugo´, rekao je svjedok.

Zaštićeni svjedok C-13 u jednom je trenutku za sebe rekao da je u to vrijeme bio sekretar unutarnjih poslova, a da je kasnije nastavio raditi u hrvatskoj policiji.

Pročitajte više