ICTY: Karadžić naredio genocid u Srebrenici - svjedok

BIVŠI dužnosnik srpskih vlasti u BiH, Miroslav Deronjić, izjavio je u petak pred Haškim sudom (ICTY) kako je Radovan Karadžić naredio da se pobiju svi Bošnjaci koji su pobjegli iz Srebrenice, nakon što su srpske snage zauzele taj grad u istočnoj Bosni u srpnju 1995.

"Trebate ih pobiti, trebate pobiti sve koje možete", rekao je Deronjiću bivši predsjednik Republike Srpske Karadžić u srpnju 1995., nekoliko dana nakon zauzimanja Srebrenice.

Deronjić, koji je priznao krivnju za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. u Bratuncu gdje je bio šef kriznog stožera, svjedočio je u petak na preliminarnom saslušanju za žalbenu raspravu za generala VRS Radoslava Krstića, koja će se održati 26. i 27. studenoga.

General Krstić, osuđen je 2. kolovoza 2001. pred ICTY-em na 46 godina zatvora zbog odgovornosti za genocid u Srebrenici. I obrana i optužba su se žalile na tu presudu.

Više od 7.000 Bošnjaka, muškaraca u dobi od 16 do 77 godina, ubile su nakon pada Srebrenice srpske snage pod zapovjedanjem generala Ratka Mladića.

Pročitajte više