ICTY: Meron idućeg tjedna u posjetu Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron idućeg će tjedna boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv hrvatske Vlade, najavio je u srijedu glasnogovornik suda Jim Landale.

"Predsjednik ICTY-a, sudac Theodor Meron, boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 4. i 5. studenoga, na poziv hrvatske Vlade. To će Meronu biti prvi službeni posjet Hrvatskoj", rekao je Landale na tjednom brifingu za novinare u Haškom sudu.

Tijekom dvodnevnog posjeta Meron bi se trebao sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt, predsjednikom Vrhovnog suda Ivicom Crnićem te s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, najavio je glasnogovornik ICTY-a.

Očekuje se da će glavne teme razgovora predsjednika Merona s najvišim hrvatskim dužnosnicima biti usredotočene na "opće aspekte suradnje između ICTY-a i Hrvatske te na strategiju dovršetka rada suda", kazao je Landale.

Ocjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom, Meron će 23. studenoga iznijeti pred Vijećem sigurnosti UN-a u sklopu redovitog polugodišnjeg izvješća.

Prema strategiji dovršetka rada koju je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, do kraja ove godine trebaju biti dovršene sve istrage i podignute sve optužnice, do kraja 2008. prvostupanjski a do kraja 2010. svi žalbeni postupci na Haškom sudu.

Pročitajte više