ICTY pozvao na razgovor bivše pripadnike MUP-a

ISTRAŽITELJI ICTY-a pozvali su šest osoba koje su obnašale visoke dužnosti u MUP-u RH na razgovor u svojstvu svjedoka, piše "Jutarnji list" u prvom izdanju od nedjelje navodeći kako je tu informaciju potvrdilo "nekoliko osoba visoko pozicioniranih u Vladi".

Prema istom izvoru, na razgovor su pozvani bivši ministar unutarnjih poslova RH Ivan Jarnjak, njegov tadašnji pomoćnik za temeljnu policiju Joško Morić, bivši pomoćnik ministra za kriminalističku policiju Marijan Benko, bivši zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko (a sada zapovjednik Interventne policije MUP-a) Josip Turkalj, bivši zapovjednik Sektora Specijalne policije Ante Šoljić te tadašnji djelatnik u tom sektoru Zdravko Janić.

HTnet u petak je na svom portalu objavio da su pozive na razgovor u svojstvu svjedoka sa istražiteljima ICTY-a, uručene preko Ureda za suradnju s Haškim sudom (ICTY), primili Turkalj i Benko.

Razgovori bi se, kako je najavljeno, trebali održati početkom veljače u Uredu ICTY-a u Zagrebu a haške istražitelje zanima razdoblje od 1993. do 1995. godine.

"Jutarnji list" piše kako nitko od navedenih osoba nije potvrdio primitak poziva ali su svi izrazili spremnost odazvati se.

Pročitajte više