ICTY: VLASTI U SRBIJI OBVEZNE IZRUČITI ČETVORICU GENERALA

Haški sud (ICTY) u utorak je reagirao na nespremnost vlasti u Srbiji da izruče četvoricu generala vojske i policije optuženih za ratne zločine na Kosovu, ističući da su ih vlasti obvezne pritvoriti i izručiti ICTYu.

Premijer Zoran Živković i ministri u vladi Srbije s ogorčenjem su primili objavljivanje optužnica ICTY-a protiv umirovljenih generala Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, te generala policije Vlastimira Đorđevića i Sretena Lukića, aktualnog šefa službe sigurnosti Srbije.

Živković je rekao da uhićenja i izručenje četvorice optuženih nisu prioritet i da ne treba očekivati brze reakcije vlasti u Srbiji.

"Vlasti imaju obvezu pritvoriti i prebaciti te osobe u dogledno vrijeme", izjavio je glasnogovornik ICTY-a Jim Landale.

"Oni imaju ovlasti tako postupiti u skladu s njihovim zakonom o suradnji s Haškim sudom i mi svakako očekujemo transfer optuženih", dodao je glasnogovornik.

Premijer Živković izjavio je u ponedjeljak da su Beograd i glavna tužiteljica Carla del Ponte postigli dogovor prema kojem više neće biti optužnica prema zapovjednoj odgovornosti.

Četvorica generala, koji su zapovjedali snagama vojske i policije tijekom srpske intervencije na Kosovu 1999., optuženi su u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja. Tereti ih se po zapovjednoj odgovornosti za progon i deportacije oko 800 tisuća Albanaca, ubojstva stotina civila i razaranje albanskih sela i vjerskih objekata.

Živković je također kazao da postoji "gentlemanski sporazum" sa Sjedinjenim Državama i Del Ponte o tome kako bi u slučaju izručenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića ICTY-u, bilo moguće prepustiti suđenje četvorici generala ili druge procese domaćem pravosuđu.

Posebni američki izaslasnik za ratne zločine Pierre Richard Prosper u ponedjeljak je u izjavi beogradskoj agenciji Beta potvrdio postojanje takve mogućnosti i posredno takvog dogovora.

Pročitajte više