IDS predlaže da dopuštena količina alkohola u krvi vozača bude 0,05

RIJEKA 16. kolovoza (Hina) Potpredsjednik i saborski zastupnik IDSa Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo predstavio IDSov prijedlog izmjena zakonskih odredbi o zabrani vožnje i s najmanjom količinom alkohola po kojem bi dopuštena količina alkohola u krvi vozača bila 0,05 promila. L

IDS predlaže i smanjenje novčanih kazni za utvrđenu količinu alkohola od 0,05 do 1,05 promila. Cilj zakona, ustvrdio je Kajin, ne smije biti uvođenje strahovlade policajaca ili države, ni prohibicija kao ni isključivo punjenje državnog proračuna.

Iznio je podatak po kojem je alkoholiziranih sudionika prometnih nesreća 2003. bilo 6,36 posto, a poginulih sudionika prometnih nesreća pod utjecajem alkohola 17 posto rekavši da je sigurnost na cestama ogroman problem, dodajući da je alkohol u krvi do 0,05 promila nikakav. Naveo je da je Hrvatska mediteranska zemlja vinske kulture i turistička zemlja zapadnoeuropskog kulturnog kruga te da joj je nepotrebno nametati ponašanja koja nemaju ništa zajedničko s tim kulturnim krugom i mentalitetom građana.

Govoreći o mogućnosti ponovnog ograničenja rada trgovcima nedjeljom rekao da Hrvatska sebi ne može dopustiti luksuz da se u nedjelju ne radi već da treba raditi što više ako želi zadržati standard koji imamo danas. No rad nedjeljom nužno je platiti i zaštititi radnike po Zakonu o radu, zaključio je.

(hina) xdsil ysšh

Pročitajte više