Iitalija: Nastavlja se rasprava o angažmanu talijanskih vojnika u Iraku

ITALIJA će nastaviti djelovati u Iraku sve dok se ne uspostavi legitimna iračka vlada, rekao je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u povodu polemika koje su se u Italiji rasplamsale nakon što je pobjednik španjolskih izbora Jose Luis Zapatero najavio povlačenje španjolskih snaga iz Iraka do 30. lipnja.

Talijanska vlada desnog centra Silvija Berlusconija saveznica je američkog predsjednika Georgea W. Busha, kao i dosadašnji španjolski premijer Jose Maria Aznar, te ima 3.000 vojnika u Iraku.

Talijanski lijevi centar također je, kao i španjolski, za povlačenje vojnika iz Iraka do 30. lipnja, dok talijanski desni centar drži da bi tako što značilo pobjedu vođe terorističke mreže al-Qaide Osame bin Ladena.

Frattini kaže da se talijanska vanjska politika ne kreira prama "ako", aludirajući na izjavu Zapatera da će se Španjolci povući "ako snage UN-a ne preuzmu nadzor u Iraku".

Talijanska vanjska politika gleda na budućnost, rekao je Frattini.

Oštra polemika u Italiji pokrenuta je nakon nekih izjava iz stranaka desnog centra da je rezultat izbora u Španjolskoj pobjeda terorizma i al-Qaide. Frattini je donekle ublažio taj izraz kazavši kako se ne mogu osporavati legitimni izbori.

Čelnik oporbene stranke centra Margherite Francesco Rutelli rekao je da su Španjolci kaznili onoga koji je lagao o iračkom oružju i atentatu u Madridu. Birači uvijek kažnjavaju laži, rekao je Rutelli.

Pročitajte više