Ilok: Dani Julija Benešića

U spomen na književnika, jezikoslovca, kazališnog kritičara, polemičara i kulturnog djelatnika Julija Benešića (1883.1957.) u Iloku se danas održava znanstveni i književni skup "IV. Dani Julija Benešića".

U iločkom Gradskom poglavarstvu tim je povodom priređeno predstavljanje Zbornika radova s temama koje su obrađivane na dosadašnja tri skupa Dana Julija Benešića.

Prema riječima Mate Batorovića, ravnatelja Muzeja grada Iloka, koji je, uz zagrebački Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Katedru za hrvatski standardni jezik zagrebačkog Filozofskog fakulteta, organizator "IV. Dana Julija Benešića", na do sada održana tri skupa sudjelovalo je više od pedeset jezikoslovaca, arheologa, povjesničara umjetnosti i drugih znanstvenika iz Đakova, Iloka, Osijeka, Vinkovaca i Zagreba.

"Teme koje su do sada obrađivane u okviru Dana Julija Benešića posvećene su Iloku i Iločanima, ali i drugim Srijemcima značajnima za hrvatsku kulturu, književnost i znanost", rekao je Batorović, predstavljajući Zbornik radova I.-III. "Dana Julija Benešića", tiskan u izdanju Muzeja grada Iloka i zagrebačkog izdavača "Pergamene" d.o.o.

Tijekom tematskih predavanja, koja su zatim održana, Anica Bilić govorila je o značenju sv. Ivana Kapistrana u hrvatskoj književnosti, Šimun Penava o stradanju Iločana u II. svjetskom ratu, a Ivo Pranjković o turcizmima u rječniku Julija Benešića.

Pročitani su i radovi Bernarde Petrović "Dijalektalni izrazi u prijevodima Julija Benešića" i Gordane Potnar-Matković "Recepcija života i djela Julija Benešića".

U poslijepodnevnom dijelu programa govorit će, kako je najavljeno, Bogdan Mesinger ("Iločki Babilon"), Ružica Černi ("Život i djelovanje Josipa Lakatoša"), Mato Batorović ("Numizmatičar Ivan Rengjeo"), Ante Selak ("Onomastički prinosi Ilije Abjanića") i Marija Znika ("Iso Velikanović, život i djelo").

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više