Index otkriva: Liječnici u KBC-u Split operiraju bez dokumentacije

Foto: Index, Ivo Čagalj/Pixsell

MINISTARSTVO zdravlja već tri mjeseca krije nalaze izvanrednog inspekcijskog nadzora obavljenog u Kliničkom bolničkom centru Split.


Inspekcija je žurno poslana u splitsku bolnicu nakon što je Index objavio šokantnu prepisku liječnika Hrvoja Tomasovića i njegove kolegice Ivane Rosenzweig Jukić, u kojoj se dogovaraju o međusobnom slanju pacijenata koji bi se liječnicima mogli novčano "zahvaliti za medicinske usluge".

DORH još uvijek istražuje

Iako je priča uzbunila javnost, Ministarstvo zdravlja unatoč našim ponovljenim upitima, odbilo nam je dostaviti nalaze inspekcije. Neslužbeno smo, ipak, doznali da su nalazi proslijeđeni Državnom odvjetništvu, koje je nastavilo istragu.

Ipak, Index se uspio domoći rješenja inspekcije Ministarstva zdravlja koje je istražujući naišlo na još nepravilnosti u splitskoj bolnici. U rješenju se ne spominju liječnici Tomasović i Rosenzweig Jukić, ali ni jedan drugi liječnik, već se upozorava na nepravilnosti na Klinici za kirurgiju.
 
"Uvidom u Operacijske protokole Klinike za kirurgiju utvrđeno je da se vode nečitko i nepotpuno, bez upisivanja operacijskih zahvata koji se izvode kod bolesnika, bez imena operatera, kao i bez imena anesteziološkog tima", stoji u rješenju Ministarstva zdravlja, kojim se nalaže žurno ispravljanje uočenih pogrešaka.



U Splitu se već dugo priča o tome da se u KBC-u izvode operacije o kojima ne postoji nikakav trag, odnosno da kirurzi dovode svoje privatne pacijente i operiraju ih bez zavođenja u bolničke knjige, kao i da neki od njih odnose materijal iz bolnice i koriste ga pri operacijama u privatnim klinikama.

Ministarstvo zdravlja, pak, tvrdi da to nije istina.

"Činjenica da u Operacijskom protokolu nisu upisani svi podaci ne znači da nema traga o operacijskim zahvatima kod pojedinih bolesnika, jer se vodi druga medicinska dokumentacija, povijest bolesti (operacijsko izvješće, otpusno pismo, decursusi)", stoji u njihovom odgovoru na naša pitanja. Ministarstvo zdravlja odgovorilo nam je i da, prema zakonu o liječništvu, kazna za neurednu dokumentaciju iznosi od 5 do 10 tisuća kuna. Međutim, nisu nam odgovorili jesu li i hoće li nekome tu kaznu naplatiti.

Jedina posljedica njihovog rješenja zasad je naputak koji je sanacijski upravitelj Nikola Kolja Poljak poslao liječnicima, a u kojem im se naređuje da ispravno vode bolničke protokole. Rijedak je to slučaj kada ravnatelj bolnice upozorava liječnike da su dužni poštivati zakone.



Politička zaštita

Neslužbeno iz Ministarstva zdravlja doznajemo da je ovo samo jedna u nizu nepravilnosti u splitskoj bolnici.

"Ovaj nalaz nije izravno povezan s doktorima Tomasović i Rosenzweig-Jukić, iako je inspekcija obavljena u isto vrijeme kao i u njihovom slučaju. Od ovog nalaza još je gori nalaz nad kardiolozima u KBC Split. Tako su liste čekanja za prvi kardiološki pregled bile kilometarske jer su kardiolozi tijekom radnog vremena odlazili s posla raditi u privatne klinike, a tamo su slali i pacijente", povjerio nam je izvor iz Ministarstva zdravlja.

Isti izvor tvrdi da Ministarstvo zdravlja nije željelo objaviti inspekcijske nalaze jer je bivši ministar Siniša Varga želio zaštiti sanacijskog upravitelja Nikolu Kolju Poljaka, koji, iako nije izravno upleten u ove afere, po samoj svojoj funkciji trebao bi biti odgovoran za njih. Poljaka i Vargu veže politička pripadnost Socijaldemokratskoj partiji.

Naš upit o svim ovim događajima, kao i mnoge dosad, splitska bolnica je ignorirala.

 

Pročitajte više