INDIJA: DAN REPUBLIKE OBILJEŽEN VOJNOM PARADOM, PROSVJEDI U KAŠMIRU

Službena Indija obilježava u ponedjeljak Dan Republike raskošnom vojnom paradom, no vlasnici trgovina i voditelji uslužnih djelatnosti u Kašmiru u znak prosvjeda zatvorili su dućane i prekinuli svoje poslove.

U New Delhiju je u stanju pripravnosti 60.000 policajaca, kako bi se spriječili mogući gerilski napadi. Policija je neposredno prije parade u New Delhiju uhitila trojicu muškaraca kod kojih je pronađen eksploziv, a vjeruje se da su članovi gerilske skupine čija je baza u Pakistanu.

Osim predsjednika Indije A.P.J. Abdul Kalama, premijera Atala Behari Vajpyeea i ostalih visokih indijskih dužnosnika vojnoj je paradi prisustvovao i počasni gost, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

U nazočnosti Da Silve, koji se zalaže za tješnje veze među zemljama u razvoju, u nedjelju je u Indiji potpisan sporazum s glavnim južnoameričkim trgovačkim blokom za područje slobodne trgovine.

Unatoč glamuroznoj vojnoj paradi koju čini povorka duga 8 kilometara, u himalajskoj regiji Kašmir trgovine i ostale uslužne djelatnosti odlučile su danas, na poziv glavnih oporbenih udruga, bojkotirati 55. rođendan republike.

Dugogodišnje razmirice Indije i Pakistana oko područja Kašmira trebale bi se početi rješavati idući mjesec u sklopu sveobuhvatnih pregovora predstavnika dviju zemalja, s ciljem pokretanja mirovnog procesa. Stručnjaci ocjenjuju da će gerilci nastaviti opstruirati takve pokušaje.

(Hina) mh sd

Pročitajte više