Indija i Kina dogovorile "strateško partnerstvo"

INDIJA i Kina, dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta, dogovorile su se u ponedjeljak da će uspostaviti "strateško partnerstvo" u želji da prekinu dugogodišnji pogranični spor i potaknu trgovinu i gospodarsku suradnju.

Dogovor predstavlja velik pomak u odnosima između dva azijska diva nakon desetljeća uzajamnog nepovjerenja i napetosti.

"Indija i Kina mogu zajedno preoblikovati svjetski poredak", rekao je indijski premijer Manmohan Singh nakon svečanog dočeka kineskog kolege, premijera Wen Jiabaoa, u indijskoj predsjedničkoj palači.

Izjavu o partnerstvu potpisala su dvojica premijera, ističući kako će sporazum potaknuti diplomatske odnose i gospodarske veze i omogućiti im da se "zajedno suočavaju s globalnim izazovima i prijetnjama".

Dvije zemlje potpisale su i sporazume o suradnji u nizu područja kao što su civilni zračni promet, financije, školstvo, znanost i tehnologija, turizam te kultura.

Dogovoren je i niz parametara za demarkaciju sporne planinske granice, duge 3500 kilometara oko koje je 1962. čak i vođen rat.

Indijski i kineski premijer dogovorili su da će potaknuti bilateralnu trgovinu na 20 milijardi američkih dolara do 2008. godine. Prošle godine trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosila je 13,6 milijardi američkih dolara.


Pročitajte više