Indija povukla svoje vojnike s Maldiva

Foto: Profimedia

Na zahtjev Maldiva, Indija je povukla sve svoje trupe s tog otočja u Indijskom oceanu koje su na tim tropskim otocima i atolima jugozapadne od Šri Lanke i Indije bile stacionirane od 2010. Glasnogovornik predsjednika Maldiva, Mohameda Muizzua, potvrdio je tu vijest danas, prenosi lokalna medijska grupacija Sun. Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar je ranije izjavio da su vojnici zamijenjeni civilnim osobljem iz Indije.

Indijski vojnici, stacionirani na Maldivima od 2010., pomagali su u nadzoru golemog morskog područja zbog ilegalnog ribolova i šverca droge, a također su pomagali u prijevozu pacijenata iz tog zabačenog područja u bolnice. Njihova misija je uključivala i pružanje pomoći u slučaju katastrofa.

Jačanje odnosa s Kinom

Maldivi su tradicionalno u indijskoj sferi utjecaja, no Kina sve više radi na pristupu tom strateški važnom arhipelagu u Indijskom oceanu. Odnosi između Maldiva i Indije su u posljednje vrijeme zategnuti. Predsjednik Muizzu je u svojoj predsjedničkoj kampanji 2023. obećao da će smanjiti utjecaj New Delhija u korist Pekinga i zalagao se za okončanje indijske vojne nazočnosti.

Istovremeno je ojačao odnose s Kinom. Maldivi su dio kineske infrastrukturne i investicijske inicijative "Jedan pojas, jedan put", ali također primaju razvojnu pomoć od Indije.

Pročitajte više