Indijski separatisti pojačali terorističke akcije

INDIJSKI separatisti u saveznoj državi Assam ubili su seoskog čelnika Kongresne stranke koja vlada tom pokrajinom. Osim toga objavili su da su krivi za izvođenje nekolicine napada auto-bombama u kojima je poginulo troje ljudi.

Radi se o grupi Ujedinjeni osloboditeljski front Assama (ULFA), koja u Assamu vodi pobunu od 1979. Grupa sama kaže da je "revolucionarna politička organizacija" koja se bori za "oslobođenje", dok ih indijska vlada smatra teroristima koji se s Indijom bore u ime Pakistana.

UFLA kaže da će ubijati  i druge članove Kongresne stranke sve dok indijska vlada ne prestane voditi rat protiv njih.

"Za svakog ubijenog člana ULFA-e osvetit ćemo se ubivši jednog člana Kongresne stranke.", rekli su separatisti u priopćenju.

Indijska vlada vodila je s ULFA-om pregovore koji su propali u rujnu prošle godine. Otad je počela pojačana operacija uništavanja separatista, a u zadnjih mjesec dana akcije vladinih trupa su se intenzivirale.

ULFA na to reagira serijama bombaških napada i atentata. Tvrdi da vlada ne radi ništa za regiju čiji su stanovnici etnički ionako bliži Burmi i Kini nego Indiji.

Assam je pokrajina bogata prirodnim plinom, a ima i nafte. To je multietnička savezna država u kojoj se govori 45 različitih jezika.

J.D.

Pročitajte više