INDO-EUROPSKO ZBLIŽAVANJE U NEW DELHIJU

Indija i Europska unija zbližile su se tijekom četvrtog zajedničkog summita u New Delhiju, gdje je odlučeno da će se trgovinska razmjena ovih dvaju partnera udvostručiti do 2008. godine i da će se Indija, uz Kinu, uključiti u europski program satelitske navigacije Galileo, javljaju agencije u subotu. L

U zajedničkom priopćenju, objavljenom nakon dvodnevnih razgovora, također se naglašava da je postignuta suglasnost u jačanju suradnje u borbi protiv terorizma i ostvarenju stabilnosti u Afganistanu.

Indija i EU obvezale su se da će godišnja trgovinska razmjena, potpisivanjem novih ugovora i smanjenjem carinskih tarifa, do 2008. godine porasti s 27 na 50 milijardi eura.

Indija je također odlučila s 300 milijuna eura sudjelovati u razvoju europskog projekta satelitske navigacije Galileo. U istom programu već sudjeluje Kina i pridonosi mu s 200 milijuna eura. Ukupna vrijednost toga projekta, koji bi trebao postati operativan do 2008. godine, iznosi 3,2 milijarde eura.

Europsko izaslanstvo u New Delhiju vodili su predsjednik Europske komisije Romano Prodi i povjerenik za vanjske poslove Chris Patten. Predsjedavajući EU, talijanski premijer Silvio Berlusconi, otkazao je u posljednji trenutak odlazak u Indiju zbog bolesti.

Prošli summit EU-Indija, održan u listopadu 2002. godine u Konhagenu je bio prilično neuspješan zbog velikih neslaganja oko pitanja u Kašmiru. Ovog je puta EU mogla sa zadovoljstvom pozdraviti primirje uvedeno u srijedu između indijske i pakistanske vojske u tom području.

Pročitajte više