Indonezija: Drugi krug predsjedničkih izbora, Megawati gubi

INDONEŽANI su u ponedjeljak glasovali u drugome krugu povijesnih prvih izravnih predsjedničkih izbora u toj zemlji, a ankete predviđaju da će sadašnja predsjednica izgubiti, a na vlast će doći umirovljeni general.

Birališta u glavnome gradu Džakarti zatvorena su, a načelnik policije Dai Bachtiar kaže da zasad nema podataka o nasilju povezanom s izborima.

Umirovljeni general indonezijske vojske Susilo Bambang Yudhoyono i njegov izborni partner Jusuf Kalla protivnici su sadašnjoj predsjednici Megawati Sukarnoputri koja na izbore izlazi s Hasyimom Muzadijem. Promatrači ove izbore smatraju prekretnicom u indonezijskoj demokratskoj tranziciji što traje od pada nekadašnjega predsjednika Suharta 1998.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je, na temelju uzorka od 190 tisuća glasova iz raznih pokrajina toga golemog arhipelaga čijih se 17 tisuća otoka proteže na tri vremenske zone, kako Yudhoyono dobiva 53,16 posto glasova, a Megawati 46,83 posto.

Yudhoyono i Kalla vodili su u anketama prije izbora uglavnom zato što je Yudhoyono omiljen i nekorumpiran. Prvi krug izbora 5. srpnja pobijedili su, ali nisu dobili većinu glasova kojom bi izbjegli drugi krug.

Prvi rezultati potvrđuju ono što politički analitičari već nekoliko tjedana govore: iako ankete najavljuju uvjerljivu Yudhoyonovu pobjedu, rezultati bi ipak mogli biti tijesni.

Pročitajte više