U Indoneziji 99 djece umrlo zbog oštećenja bubrega, povezano sa sirupom protiv kašlja

Ilustracija: Shutterstock

INDONEZIJA je privremeno zabranila prodaju svih sirupa protiv kašlja nakon što je skoro 100 djece umrlo od akutnog oštećenja bubrega (AKI).

Zabrana ostaje na snazi sve dok vlasti ne dovrše istragu o neregistriranim medicinskim sirupima za koje se sumnja da sadrže otrovne sastojke.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Mohammad Syahril rekao je da se istražuje 99 smrti i 206 slučajeva akutnog oštećenja bubrega kod djece uglavnom mlađe od šest godina.

Zabrana prodaje sirupa protiv kašlja

“Ministarstvo je iz predostrožnosti zamolilo djelatnike u zdravstvenim ustanovama da privremeno ne propisuju tekuće lijekove ili sirupe protiv kašlja. Također tražimo da ljekarne privremeno, do završetka istrage, zaustave svu prodaju sirupa protiv kašlja koji se izdaju bez recepta", kazao je Syahril.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povezala je četiri indijska sirupa protiv kašlja sa smrću do 70 djece u Gambiji, koja su također dobila akutno oštećenje bubrega. Ranije ovog mjeseca indijske vlasti zatvorile su tvornicu u New Delhiju u kojoj su se proizvodili ti lijekovi, piše CNN.

Nađene otrovne kemikalije

WHO sumnja na to da su spomenuti sirupi sadržavali visoke razine kemikalija koje mogu oštetiti mozak, pluća, jetru i bubrege.

Sirupi koji se koriste u Gambiji nisu bili dostupni u Indoneziji, ali danas je indonezijski ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin rekao da su u sirupima pronađenima u domovima neke oboljele djece otkriveni etilen glikol i dietilen glikol, koji se često nalaze u proizvodima poput antifriza, boja, plastike i kozmetike.

Dodao je da bi broj slučajeva akutnog oštećenja bubrega mogao biti i veći od službenih podataka.

Pročitajte više