Invalidi rada: Postupno uvođenje invalidskog osiguranja

PROVEDBOM mjera nacionalne strategije za osobe s invaliditetom do kraja iduće godine osigurat će se podloga za postupno uvođenje invalidskog osiguranja, što je bilo izostavljeno u Zakonu o mirovinskom osiguranju iz 1999., rečeno je na današnjem okruglom stolu o invalidima rada.

Također će se razmotriti mogućnost nasljeđivanja obiteljske mirovine ako je veća od invalidske, a još ove godine trebalo bi preispitati nepravilnosti u tom zakonu, najavila je predsjednica Vladina povjerenstva za osobe s invaliditetom Adinda Dulčić.

Udruge invalida rada nezadovoljne su zakonom jer je izostavljeno invalidsko osiguranje, postrožena je definicija invalida rada te izbačena prevencija neposredne opasnosti od invalidnosti, za što se zakon zalaže tek deklarativno.

´Položaj invalida rada uvelike je otežan Mirovinskim zakonom, kojim su posebice pogođene neke kategorije invalida´, ocijenio je Ivo Mohorić iz Saveza invalida rada.

Mohorić također ima primjedbe na utvrđivanje profesionalne nesposobnosti. Primjerice, šumski radnik koji je ozlijedio šaku izvan radnog mjesta može dobiti stupanj invalidnosti najviše do 15 posto, iako više ne može obavljati svoj posao.

´Takvoj osobi, koja nema nikakva prava ni po Zakonu o radu, preostaje samo promijeniti posao budući da za invalidsku mirovinu treba imati najmanje 50 posto invaliditeta´, kaže Mohorić.

Udruge invalida rada ocjenjuju korakom naprijed izmjene zakona kojima će se osobama s profesionalnom nesposobnošću od 1. prosinca povećati mirovine prosječno za 20 posto.

Po lanjskim podacima, u Hrvatskoj je invalidske mirovine primala ukupno 235.341 osoba.

Pročitajte više