Invalidi zadovoljni napretkom u poštivanju njihovih prava u Zagrebu

Stupanj poštivanja prava osoba s invaliditetom u Zagrebu je u protekle tri godine gotovo udvostručen i dosegao je prosjek zemalja Europske unije, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

Globalni index, kojim se izražava zadovoljstvo poštivanja prava osoba s invaliditetom na 22 područja, porastao je sa 30 posto iz istraživanja provedenog prije tri godine, na 52 posto, kako je pokazalo nedavno istraživanje među 72 ljudi s invalidnošću različitih kategorija. Osobe s invaliditetom su, kao i prije tri godine, najzadovoljnije mogućnošću zadovoljenja svojih religioznih potreba, a najmanje su zadovoljni na području zapošljavanja, gdje je index zadovoljstva porastao sa 14 na 38 posto.

"No, čak je i u zapošljavanju invalida postignuto puno jer se, primjerice, samo u zadnja četiri mjeseca u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada zaposlilo 15 slijepih osoba, koliko ih se nije zaposlilo u zadnjih 30 godina", istaknula je tajnica Udruge slijepih Zagreba Marija Mustić.

Osobe s invaliditetom ocijenile su da je u Zagrebu postignut znatan pomak na poštivanju 22 međunarodna standarda za ostvarenje njihovih potreba, među kojima su kretanje i mobilitet, kulturne potrebe, kreiranje politike i planiranje, te razvijanje svijesti građana.

"U Zagrebu se godišnje spusti oko 500 rubnjaka radi lakšeg kretanja invalidskih kolica, voze 164 niskopodna autobusa, uskoro će i prvi takav tramvaj, organiziran je prijevoz za djecu s poteškoćama u razvoju, a u svibnju se planira i otvaranje višeosjetilnog parka za djecu na Jarunu", kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar.

Istaknuo je kako je Zagreb u zalaganju za potrebe oko 80 tisuća svojih sugrađana s posebnim potrebama već "prestigao" Sloveniju, a nastojat će u iduće dvije godine prestići i zemlje europske unije. Šostar je najavio i otvaranje ginekološke ordinacije u bolnici Sv. Duh posebno prilagođene ženama s invaliditetom, besplatne preventivne dijagnostike na karcinom prostate za muškarce, te otvorenje stomatoloških ambulanti u Perkovčevoj ulici za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju.

Podsjetio je i da će se za žene s invaliditetom do kraja svibnja obavljati besplatni mamografski pregledi na mobilnom mamografu u Zavodu za javno zdravstvo.

(Hina) xntod yaz

Pročitajte više