IRA službeno opovrgnula umiješanost u najveću pljačku banke

Irska republikanska armija (IRA) u utorak je i službeno objavila da ona ne stoji iza najveće pljačke banke u Sjevernoj Irskoj koja je unazadila mirovne napore za zajedničku vladu katolika i protestanata u toj britanskoj pokrajini. L

Republikanski izvor i Sinn Fein, njezino političko krilo ranije su ustvrdili da IRA nije umiješana u pljačku banke iz koje je u prosincu ukradeno rekordnih 26.5 milijuna funti (38 milijuna eura), no izjava u utorak prvo je službeno priopćenje.

"IRA je optužena za umiješanost u nedavnu pljačku Northern Bank". "Mi nismo umiješani", stoji u izjavi potpisanoj s "P O'Neill", kojim se tradicionalno koristi IRA u priopćenjima, prenose agencije AFP i Reuters.

Policija Sjeverne Irske ali i vlade Velike Britanije i Irske izrazile su uvjerenja da je IRA izvela umiješana u pljačku banke 20. prosinca.

Probritanski protestanti objavili su da je takva kriminalna radnja samo ojačala njihovu odluku da sve dok se gerila ne razoruža neće dijeliti vlast s katolicima kako je predviđeno sporazumom sa Sinn Feinom iz 1998.

Još nitko nije uhićen niti optužen za pljačku.

IRA je vodila dugu i nasilnu borbu protiv britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj sve do proglašenja prekida vatre 1997., a njezino priopćenje objavljeno je dan nakon što je bankovni zaposlenik opisao kako je bio otet i prisiljen pomoći pljačkašima koji su smrću prijetili njemu i njegovoj obitelji.

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više