IRAČANI PODIJELJENI OKO POSLJEDICA RATA - ANKETA

Skoro polovica Iračana vjeruje da je rat Iraku nanio više štete nego koristi, ali većina njih drži kako je svrgavanje Sadama Huseina bilo vrijedno nevolja koje su podnijeli, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja CNN/USA Today/GAllup.

Skoro polovica, 46 posto ispitanih Iračana, u anketi provedenoj između 22. ožujka i 9. travnja, reklo je da je rat donio više štete nego koristi, dok 33 posto njih smatra da je učinio više dobra nego štete.

Istraživanje je provedeno na skoro 3.500 Iračana svih religijskih i etničkih skupina i predstavlja do sada najcjelovitiji uvid u njihove stavove prema američkoj okupaciji.

Njih 61 posto drži da je uklanjanje Sadama Huseina bilo vrijedno nedaća koje su pretrpjeli, a polovica kaže da je njima i njihovim obiteljima sada bolje nego pod Husseinom.

Ipak, priznajući koristi od svrgavanja Husseina prije godinu dana, Iračani više ne vide nazočnost Amerikanaca u svojoj zemlji kao dobitak. Upitani kako gledaju na koalicijske snage 71 posto Iračana je odgovorilo da ih vide kao okupatore, a samo 19 kao osloboditelje.

Za razliku od današnjih stavova 43 posto Iračana je reklo da je na kolaicijske snage na početku napada gledalo kao na osloboditelje dok ih je isti postotak smatrao okupatorima.

Skoro polovica, njih 47 posto rekla je da se napadi na američke snage u Iraku ne mogu opravdati, dok ih 52 posto smatra opravdanim ponekad ili uvijek.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više