Iračanin iz BiH optužen za ratne zločine protiv Hrvata

DRŽAVNO tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu za ratne zločine protiv naturaliziranog državljana te zemlje Abduladhima Maktoufa, podrijetlom iz Iraka kojega se tereti za zlostavljanje i ubojstvo civila hrvatske nacionalnosti.

Kako je javila BH TV 1, Maktouf, koji je već nekoliko mjeseci u zatvoru pod optužbom za pranje novca, utaju poreza te carinske prijevare, sada se tereti da je kao pripadnik postrojbe El Mudžahid koja je djelovala u sastavu Armije BiH, odgovoran za protuzakonito zatočenje petorice Hrvata iz Travnika od kojih je jedan i ubijen.

Riječ je o Draganu Popoviću koji je zajedno s još četvoricom uglednih travničkih Hrvata 1993. godine uhićen i potom odveden u mudžahedinski logor u Mehurićima kod Travnika. Popović je tamo i ubijen dok su ostali naknadno oslobođeni.

Optužnice koju je potpisao tužitelj John McNair temeljena je na dokazima koji su djelomice korišteni i na suđenju bivšem načelniku Glavnog stožera Armije BiH generalu Enveru Hadžihasanoviću te brigadiru Amiru Kuburi u čijoj je zoni odgovornosti djelovala postrojba El Mudžahid.

Abduladhim Maktouf poslije rata je utemeljio tvrtku "Palma" koja je poslovala na području središnje Bosne. Provjere koje su uslijedile pokazale su kako je on izvozio i preprodavao tehničku robu krivotvoreći carinsku i poreznu dokumentaciju. Maktouf je također povezivan s trgovinom drogom.

Optužnica protiv Abduladhima Maktoufa prvi je slučaj procesuiranja ratnih zločina što ga je preuzelo nedavno utemeljeno Tužiteljstvo BiH. Pri ovom tužiteljstvu početkom naredne godine trebao bi biti utemljen posebni odjel za ratne zločine koji bi postupno preuzeo i one istrage koje je započeo ili već dovršilo tužiteljstvo Haaškog tribunala.


Pročitajte više