IRAČKI DUŽNOSNIK: ZEMLJE PROTIVNICE RATA NEĆEMO BOJKOTIRATI

Glavni dužnosnik iračkog ministarstva za naftu u subotu je izjavio kako zemlje koje su se protivile pokretanju rata na Irak neće biti isključene iz procesa razvoja naftnog sektora. L

"Sigurno ćemo surađivati sa svim naftnim tvrtkama te ćemo ih tretirati na jednak i pravedan način", rekao je novinarima Thamir Ghadhbane.

Napadu na Irak najviše su se protivile Rusija i Francuska, dvije zemlje koje imaju naftne interese u Iraku. Ghadhbane je izjavio kako će ugovori o naftnom poslovanju zaključeni sa bivšom iračkom vladom biti ponovno razmotreni. "Svaki ugovor bit će ponovno razmotren s ekonomskog i pravnog stajališta", kazao je.

Ghadhbane je također izrazio želju da se zemlja, nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti donijelo odluku o ukidanju sankcija, u predstojeća dva tjedna uspjeti vratiti na međunarodno naftno tržište. "U ovome smo trenutku usmjereni prema domaćim potrebama, ali nadam se da ćemo se za dva tjedna vratiti na međunarodno tržište", kazao je irački dužnosnik.

Prema procjenama nekih analitičara naftne rezerve Iraka iznose između 240 i 350 milijardi barela, a dokazane rezerve su 112 milijardi barela, što Irak svrstava na drugo mjesto, odmah iza Saudijske Arabije.

(Hina) mh sv

Pročitajte više