Irački ogranak al-Qaide preuzeo odgovornost za napad na bagdadski regrutni centar i smrt 59 osoba

IRAČKI ogranak terorističke grupe al-Qaida i službeno je danas preuzeo odgovornost za ovotjedni bombaški napad na centar za novačenje vojnika u središtu Bagdada, u kojem je poginulo 59 osoba.
   

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Islamic website predstavnici samoproglašene Islamske države Irak navode da je meta bombaša samoubojice bila "grupa šijitskih otpadnika koja je prodala svoju vjeru za novac i postala oružje u ratu protiv iračkih sunita".

Posljednjim krvavim napadom al-Qaida šaje poruku da je još uvijek jaka

U izjavi se također ismijavaju izjave bagdadskih vlasti koje tvrde da je Bagdad siguran grad, te se tvrdi kako su takve izjave "smiješne" i dodaje da aktivisti al-Qaide mogu doprijeti do bilo kojeg cilja koji požele napasti.

Podsjetimo, bombaš samoubojica neopaženo se uvukao među grupu regruta koji su pred centrom za novačenje u središtu Bagdada čekali pozive za vojsku. Eksploziv koji je aktivirao ubio je 59 osoba, a 129 ih je ozlijeđeno. Taj je napad bio najkrvaviji u Iraku u posljednjih nekoliko tjedana.

Američki i irački politički analitičari smatraju da je napad poruka sljedbenicima da je ogranak al-Qaide i dalje aktivan i snažan unatoč seriji poduzetih racija, zatvaranju i ubijanju njihovih pripadnika, uključujući i ubojstva njihovih najviših aktivista.

Pročitajte više