IRAČKI ZNANSTVENICI: SADAM NIJE IMAO NUKLEARNI PROGRAM NAKON 1991.

Irački znanstvenici koji rade za novu privremenu iračku vladu u utorak su u Beču izjavili da je Sadam Husein odustao od svog nuklearnog programa još prije desetak godina. L

Prije pokretanja rata za svrgavanje iračkog čelnika u ožujku, SAD su optužile Bagdad da pokušava obnoviti svoj nuklearni program. Tvrdnje američkog predsjednik Georgea W. Busha da je Irak pokušao kupiti uran od Nigerije osporena je. Inspektori UN-a objavili su da nisu pronašli nikakav dokaz o takvim pokušajima.

"Nakon Zaljevskog rata 1991. godine nije bilo načina da se ožive ti pokušaji. Nije ostalo ništa", rekao je novinarima Albas Balassem, član novog iračkog ministarstva znanosti i tehnologije, nakon razgovora u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Drugi irački znanstvenik B.A. Maruf je kazao da Amerikanci nisu pronašli ništa što bi dokazalo da je Sadam imao aktivan nuklearni program.

Inspektori za razoružavanje UN-a i IAEA-e su napustili Irak 17. ožujka, tri dana prije početka rata u toj zemlji.

"Do tog datuma IAEA nije pronašla dokaz o reaktiviranju iračkih nuklearnih aktivnosti", izjavio je prošli tjedan u Beču šef te agencije Mohamad ElBaraedi.

"Ako neki irački dužnosnik, koji radi sa koalicijom koju predvode SAD, tvrdi da ništa nije proizvedeno, to potvrđuje naše zaključke da Sadam Husein nije pokušao ponovno stvoriti atomsku bombu nakon 1991. godine", izjavio je u utorak jedan dužnosnik IAEA tražeći da ostane neimenovan.

Balassem je, međutim, izjavio da ne zna je li Sadam pokušao nabaviti kemijsko ili bakteriološko oružje nakon 1991. godine. Ali je potvrdio IAEA-ine zaključke da je pljačka nuklearnog materijala iz postrojenja u Tuwaithi pored Bagdada nakon rata ne predstavlja terorističku prijetnju.

Pročitajte više