Irak će istražiti Sadamovo poslovanje s naftom

IRAK će istražiti optužbe da su deseci dužnosnika i poslovnih ljudi diljem svijeta ilegalno dobivali iračku naftu u zamjenu za podržavanje režima bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, kazali su u utorak irački dužnosnici. Pozivajući se na podatke iračkog ministarstva za naftu, neovisni bagdadski list alMada objavio je popis s imenima 46 pojedinaca, tvrtki i organizacija u Iraku i izvan njega koji su dobili milijune barela nafte.

Popis uključuje članove mnogih vladajućih arapskih obitelji, razne vjerske organizacije, političare i političke stranke.

"Mislim da je popis istinit. Tražit ću istragu. Te ljude treba kazneno goniti", rekao je Naser Šaderji, član prijelazne iračke vlade.

Asem Džihad, glasnogovornik ministarstva nafte, rekao je da bi tisuće dokumenata ukradene iz Državne organizacije za prodaju nafte nakon pada Bagdada 9. travnja mogle dokazati da je Sadam mitom osiguravao potporu svojem režimu.

"Svi upleteni u krađu iračkog bogatstva bit će progonjeni", naglasio je.

Dužnosnici iračkog ministarstva za naftu tvrde da više ne prodaju naftu tvrtkama koje su Sadamove pristaše možda koristile kao svoje paravane.

Unatoč UN-ovim sankcijama, Irak je od 1996. do 2003. smio prodavati naftu temeljem programa nafta-za-hranu koji je propisivao da prihod od prodane nafte bude utrošen na nabavu hrane, lijekova i drugih osnovnih potrepština.

Trgovci naftom tvrde da je Irak naftu krijumčario preko južnih luka koje UN nije nadgledao te naftovodom preko Sirije. Damask te optužbe odbacuje tvrdeći da je naftovod u prometu bio samo radi testiranja.

"Sadam je bez problema mogao davati naftu kome god je želio", rekao je jedan irački trgovac koji je poslovao s bivšim režimom.

Pročitajte više