Irak: Španjolci neće izručiti iračkog religijskog vođu ako ga sretnu

ŠPANJOLSKA vojska u Iraku odbila je zahtjev, vjerojatno SAD-a, da izruči "živog ili mrtvog" iračkog religijskog vođu ako ga susretne, izjavio je u ponedjeljak španjolski ministar obrane Jose Bono.

"Okupirane zemlje mogu se uključiti u ofenzivne akcije. No, koalicijske zemlje puput Španjolske ne mogu sudjelovati u ofenzivnim akcjiama i stoga kategorično tvrdimo da nismo spremni izručiti živog ili mrtvog, kako se od nas zahtjeva, određenog religijskog vođu", rekao je Bono za novinsku agenciju Europa Press.

Bono nije rekao misli li na muslimanskog klerika Moqtadu al-Sadra, koji je pokrenuo pobunu protiv okupacije Iraka. Nije kazao ni tko je uputio takav zahtjev, ali je vjerojatno riječ o američkim snagama koje su najavile da će ubiti ili uhititi al-Sadra.

Španjolska povlači vojsku iz Iraka, po nalogu novoga premijera Jose Luisa Rodrigueza Zapatero, koji je na izborima u ožujku osvojio vlast.

Al-Sadr se sklonio u šijitski sveti grad Najaf, južno od Bagdada, gdje su donedavno bile smještene španjolske snage, koje su sada koncentrirane u Diwaniyi gdje čekaju povlačenje iz Iraka. Bono je rekao da su španjolske vojne postrojbe u Iraku "subjekti međunarodnog prava, koje nas priječi da budemo okupacijska i napadačka sila".

Istaknuo je kako Španjolci mogu biti sigurni da ni jedna španjolska postrojba nije mučila iračke zarobljenike.

Bono je dodao da će američke snage preuzeti nadzor nad preostalim dijelom španjolske baze u Diwanyiji 17. svibnja, te najavio da će svi španjolski vojnici otići iz Iraka prije 27. svibnja.

Pročitajte više