Irak: Tisuće šiita traže izručenje Sadama Huseina i izbore

TISUĆE muslimana šiita izašle su u utorak na ulice četiri iračka grada, zahtijevajući da Sjedinjene Države izruče Sadama Huseina kako bi mu se sudilo kao ratnom zločincu.

Oni su isto tako zatražili veće sudjelovanje Iračana u upravljanju zemljom, te da se na izborima, koji se trebaju održati prije nego SAD djelomično preda vlast u lipnju, izravno biraju predstavnici naroda.

Mnogi prosvjednici su sljedbenici šiitskog ajatolaha Alija al-Sistanija, protivnika režima Sadama Huseina, koji se međutim pokazao i trnom u oku za SAD. Sistani i njegovi sljedbenici protive se američkim planovima o imenovanju prijelazne iračke vlade koja bi preuzela vlast krajem lipnja, a umjesto toga se zalažu za izravne izbore na kojima bi Iračani sami odredili svoju političku budućnost.

"Zahtjevamo izravne izbore, ili ćemo spaliti svakog Amerikanca u Iraku", rekao je jedan šiitski prosvjednik.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan trebao bi u roku od tjedan dana odlučiti hoće li u Irak poslati tim UN-a koji bi trebao saslušati zahtjeve iračkih šiita.

Washington, koji je akciju u Iraku pokrenuo bez formalnog odobrenja UN-a, sada traži od Svjetske organizacije da mu pomogne u uvjeravanju Iračana da zasad nije moguće održati izbore.

Pročitajte više