IRAK UNIŠTIO ČETIRI NOVE RAKETE AL-SAMOUD 2 I SEDAM BOJEVIH GLAVA

Irak je u petak uništio četiri nove rakete tipa AlSamoud 2, sedam bojevih glava i drugu opremu, rekao je UNov glasnogovornik za razoružanje Hiro Ueki.

"Četiri nove rakete Al-Samoud 2 uništene su kao i sedam bojevih glava i druge opreme" u Al-Taji, vojno-industrijskom kompleksu, sjeverno od Bagdada, precizirao je Ueki, a prenosi AFP.

Dosad je od početka procesa 1. ožujka uništeno 65 raketa Al-Samoud 2 pod nadzorom UN-a, od između 100 i 120 raketa dometa većeg od 150 kilometara koliko ih je Irak proizveo.

Njihovo uništenje je najvidljiviji znak suradnje Iraka s UN-ovim inspektorima za oružje.

Irak je uz to pripremio i tehničko izvješće za mjerenje količina neurotoksičnog sredstva VX, a koje su Ujedinjenih narodi očekivali u petak. To je jedno od ključnih pitanja za razoružanje Iraka.

UN već godinama želi saznati što se dogodilo 1 i po tonom sredstva VX-a za koje Iračani tvrde da su uništili, ali se stručnjaci žele uvjeriti da Irak nije sačuvao zalihe tog sredstva.

Nakon izvješća o tom neurotoksičnom sredstvu bi nakon nekoliko dana trebala slijediti predaja dokumenta o bakcilu antraksa.

(Hina) tm rt

Pročitajte više