Iran će graditi nuklearnu elektranu koju je planirao prije Islamske revolucije

Ilustracija: EPA

IRAN će nakon desetljeća planiranja započeti izgradnju nuklearne elektrane na jugozapadu zemlje, izvijestila je danas iranska novinska agencija ISNA.

Muhamed Aslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, s delegacijom je posjetio lokaciju Darkhoveyn na granici s Irakom u tu svrhu. Reaktor u pokrajini Huzestan imat će kapacitet od 300 megawatta, napisala je ISNA.

Razgovori započeli prije Islamske revolucije 

Razgovori o projektu u blizini Darkhoveyna započeli su još prije Islamske revolucije 1979. Izgradnja blizu rijeke Karun je najavljena prije 14 godina.

Nuklearnu elektranu će graditi iranske tvrtke tijekom osam godina. Prema ISNA-i, troškovi iznose oko dvije milijarde dolara (preko 14 milijardi kuna). Oko iranskog nuklearnog programa već godinama postoje sporovi.

Islamska Republika naglašava da će se atomsku energiju koristiti u civilne svrhe. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Izrael, među ostalima, optužuju zemlju da teži razvoju nuklearnog oružja.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je jednostrano povukao SAD iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program. Pregovori o njegovom oživljavanju trenutno su zamrznuti.

Pročitajte više