Irska će do petka odgovoriti na nejasnoće u mirovnom planu

IRSKA se nada da će do petka odgovoriti na nejasnoće vezane uz irskobritansku inicijativu kojoj je cilj obnova regionalne vlade u Sjevernoj Irskoj, izjavio je irski premijer Bertie Ahern.

London i Dublin predstavili su prošloga tjedna sjevernoirskim političkim strankama plan koji bi, po njihovu mišljenju, mogao biti osnova budućeg sporazuma o ponovnom oživljavanju regionalne skupštine suspendirane prije dvije godine.

Demokratska unionistička stranka Ulstera (DUP), koja podupire političku uniju Sjeverne Irska i Velike Britanije, zatražila je od dviju vlada da objasne neke točke plana.

Sinn Fein, glavna katolička stranka i saveznik Irske republikanske armije, želi da vlade nastave mirovne napore bez obzira hoće li u njima sudjelovati DUP ili ne.

Po sporazumu potpisanom na Veliki petak 1998., kojim je zaustavljeno tridesetogodišnje vjersko nasilje u Sjevernoj Irskoj, osnovana je skupština s ravnotežom vlasti katoličkih i protestantskih stranaka, koja je imala ovlasti odlučivati o pitanjima od lokalnog značaja.

London je suspendirao skupštinu i uspostavio izravnu upravu nakon pada uzajamnog povjerenja između proirskih katoličkih republikanaca i protestantskih unionista, koji podupiru političku uniju s Britanijom.

Pročitajte više