ISIS je obezglavljen. Ali još uvijek nije mrtav

Foto: YouTube

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas je objavio kako je mrtav ozloglašeni vođa islamskih radikalnih boraca, koji su godinama sijali strah i trepet na području Iraka i Sirije, čije su dijelove teritorija kroz samoprozvani kalifat kontrolirali. Diljem svijeta njihovi su pristaše izvodili terorističke napade.

Trump: Nije umro kao junak, nego kao kukavica. Umro je kao pas

U svom stilu, Trump je vrlo slikovito opisao smrt Abu Bakr al-Bagdadija, ispričao je kako je sa sobom poveo troje djece, došao do kraja tunela i tada aktivirao prsluk s eksplozivom. Tijelo mu je osakaćeno, ispričao je američki predsjednik tijekom konferencije koju je pažljivo slušao cijeli svijet i dodao kako se nakon eksplozije na njega srušio tunel.

"Nije umro kao junak, nego kao kukavica. Umro je kao pas. Plakao je i cmoljio do kraja", rekao je Trump.

Poraženi borci IS-a i njihovi pristaše diljem svijeta još uvijek su tu

No za preživjele borce Bagdadijevog kalifata i članove njihovih obitelji, koji se sada nalaze u detencijskim centrima na sjeveru Sirije ili su vraćeni u neke od svojih država, poput Kosova i BiH, ali ne i, primjerice, Velike Britanije, način na koji je umro i Trumpov prezir ne znače puno. Kao i za ostale pristaše i sljedbenike ove radikalne ideologije inspirirane šerijatskim pravom i državom ustrojenom prema uzoru na sedmo stoljeće, koji se nalaze u različitim dijelovima svijeta.

I dok je IS naposljetku na terenu poražen, zahvaljujući uvelike i kurdskim borcima u Siriji, stručnjaci za sigurnost smatraju da ta skupina kroz tajne operacije i iznenadne, brze napade i dalje predstavlja prijetnju.

Vjeruje se da IS diljem svijeta ima svoje ćelije i "spavače", dok neki borci operiraju iz zakutaka sirijske pustinje i iračkih gradova. Prema UN-ovim procjenama, IS još uvijek kontrolira između 14.000 i 18.000 boraca u Iraku i Siriji. A u zemljama poput Afganistana, Egipta, Libije, u jugoistočnoj Aziji i Zapadnoj Africi te u manjoj mjeri Somaliji, Jemenu i Sahelu nalaze se ćelije spavača IS-a. Tako je samo tijekom prošle godine IS preuzeo odgovornost za 316 napada u Afganistanu, 181 u Egiptu, 73 u Somaliji, 44 u Nigeriji, 41 u Jemenu i 27 na Filipinima.

ISIS je iskoristio prazan prostor nakon američke invazije na Irak 2003. godine, kojom je vladajuća klasa Sunita istjerana sa svojih položaja u Iraku. Ova radikalna organizacija pozicionirala se kao borac za obespravljenost Sunita, spremna da vrati staru slavu i obnovi islamsko učenje. U središtu njihovog djelovanja bio je osjećaj nepravde prema Sunitima, koji se prelio i na druge države u kojima oni žive - Libanon gdje je 2005. godine ubijen bivši premijer Rafik Hariri te Siriju gdje se anti-Assadova opozicija uglavnom regrutirala iz sunitskog stanovništva.

Bagdadi nije bio samo vođa već i simbol radikalne islamske ideologije

Nije vjerojatno da će Bagdadijeva smrt označiti potpuni prestanak djelovanja radikalnih islamista. Bagdadi nije bio samo vođa već i simbol radikalne islamske ideologije. On sam tvrdio je, kako piše The Guardian, da potječe iz istog plemena kao i prorok Muhamed te da je potomak unuka proroka. Nedugo nakon što je proglašen kalifat u srpnju 2014. godine, Bagdadi je održao misu u osvojenom iračkom gradu Mosulu. Bilo je to prvo njegovo javno pojavljivanje tijekom kojeg je svijetu obznanio da je kalif - politički i religijski vođa - globalne muslimanske zajednice. 

Njegovu objavu opovrgnuli su skoro svi muslimanski vođe, no kalifat je postao magnet za tisuće stranih boraca i žena. Njegovim sljedbenicima cilj nije bio samo zadržati okupirani teritorij već ga ustrojiti poput države, stvoriti unutar njega brutalni pravni sistem, uzimati porez i razviti sustav javnog servisa. Pod Bagdadijevim vodstvom Islamska država, koja je u jednom trenutku kontrolirala velika područja Iraka i Sirije, provodila je jezive napade na vjerske manjine te napade na pet kontinenata u ime ekstremno fanatične interpretacije islama.

U ožujku ove godine samoprozvani kalifat je srušen

Kada je u ožujku ove godine osvojen sirijski grad Baghuz, posljednje uporište Bagdadijevih boraca, označen je prestanak postojanja ovog samoprozvanog kalifata, kako u teritorijalnom tako i u simboličkom smislu.

Nakon ovog poraza Bagdadi se prvi put nakon pet godina pojavio u javnosti, i to na videosnimci, komentirajući aktualne događaje, među kojima i uskršnji napad u Šri Lanci, za koji je IS preuzeo odgovornost, čime je želio pokazati da su njegovi sljedbenici i dalje vođeni idejama kalifata, premda nemaju više teritorija.

Pitanje IS-ovih boraca i njihovih obitelji i dalje je neriješeno

No nakon pada Baghuza deseci tisuća ISIS-ovih boraca morali su napustiti grad, a većina ih je bila posramljena i potučena. A neki i prkosni, piše The Guardian. Od tada ih se većina nalazi u detencijskim centrima na istoku Sirije i iračkim zatvorima. Njihova sudbina je neizvjesna, baš kao i teritoriji koje su kontrolirali. Pitanje što s njima ostaje i dalje neriješeno. Tek su neke zemlje poput BiH i Kosova primile nazad svoje borce i članove njihovih obitelji, dok su velike sile poput Velike Britanije u velikoj mjeri to odbijale učiniti.

I dok Trump točno tvrdi da ISIS više ne kontrolira ni jedan dio teritorija, posljednjih mjeseci pojavljuju se jasni znakovi da se njihove ćelije ponovno okupljaju. Sigurnost na istoku Sirije i dalje je neizvjesna, baš kao i politička stabilnost. A odluka SAD-a da napusti Kurde koji su se borili na njegovoj strani neće donijeti stabilnost na ovom labilnom području, gdje mogućnost osvete IS-a ostaje čak i nakon njihovog poraza. 

I premda je samoprozvani kalifat uništen, vjeruje se kako su se njegovi borci i pristaše pritajili u središnjoj Siriji i Iraku, gdje još uvijek izvode napade, pisao je nakon pada samoprozvanog kalifata CNN dodajući kako će trebati desetljeća da rane i ožiljci nastali nakon dugogodišnjeg i iscrpljujućeg rata zacijele.

Nakon povlačenja Kurda iz detencijskih centara navodno bježali pristaše IS-a

Kada su snage SAD-a najavile da se povlače iz Sirije nakon čega su uslijedili turski napadi na dijelove teritorija pod kontrolom kurdskih snaga, mediji su izvještavali o opasnosti bijega IS-ovih boraca i njihovih obitelji iz kampova. Na sjeveroistoku Sirije u tri civilna detencijska centra nalazili su se članovi obitelji IS-a, a u četiri IS-ovi borci. Tijekom turskih napada pojavila se snimka navodnog bijega iz jednog od civilnih detencijskih centra Ain Issata, gdje su se nalazili i članovi obitelji IS-a.

I BBC danas piše kako Bagdadijevo ubojstvo ne znači automatski prestanak IS-a. A skora budućnost ove radikalne grupe, prema BBC-ju, ovisi više o tijeku događaja u Siriji negoli o tome imaju li još uvijek vođu ili ne.

Pristaše IS-a u Bagdadiju su vidjeli nadu za obnovom kalifata jednom u budućnosti

Ipak, unatoč vojnom porazu u Siriji i Iraku, pristaše IS-a u Bagdadiju su vidjeli nadu za obnovom kalifata jednom u budućnosti. Njegovo pojavljivanje i poruke mobilizirali su njegove pristaše, makar i samo u retoričkom smislu, o čemu su pisali novinari i humanitarni aktivisti koji su razgovarali sa ženama i udovicama boraca u kampu al-Hol nakon pada samoprozvanog kalifata.

Tijekom turske invazije na sjeveroistok Sirije vojni kapacitet IS-a uvelike je bio smanjen, no organizacija je ipak bila aktivna. Ćelije spavača vodile su oportunističke napade na sjeveroistoku, najviše usmjerene na civile. Nekoliko milja dalje, u velikoj pustinji Sokhna pokraj Homsa, istočno od Palmire, IS-ovi borci s vremena na vrijeme napadali su sirijsku vojsku i ruske mete. Na sjeverozapadu mnogi bivši IS-ovi borci pridružili su se jednoj od džihadističkih grupa u regiji.

Središe IS-ovih akcija u Siriji je sjeveroistočna regija Deir al-Zour

U Idlibu grupa koja je najsličnija IS-u je ogranak al-Qaide pod nazivom Hurras al-Din. I iako je vojno aktivna, ova grupa nije brojna, a i ne uživa veću popularnost među lokalnim stanovništvom.

Središe IS-ovih akcija u Siriji je sjeveroistočna regija Deir al-Zour, posebice dijelovi od južno od Bosaira prema Dibanu. Ovo područje kontroliraju kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), no tamo žive arapska plemena koja ne prihvaćaju ni SDF, ni sirijsku vojsku, ni pobunjenike koje podupire Iran.

IS je izvodio napade na sjeveru Sirije i prije turskog napada

Prije turskog napada na sjever Sirije između plemena u Deir al-Zouru i SDF-a postojale su tenzije koje su pratile i aktivnosti IS-a. Prije nekoliko mjeseci s jedne kontrolne točke SDF-a ubijen je arapski prolaznik. U tjednima koji su uslijedili ćelije spavača potpomognute arapskim plemenima izvršile su nekoliko napada u Deir al-Zouru. I premda je riječ o napadima pomoću improviziranih eksplozivnih uređaja koji imaju malu snagu, napadi se nastavljaju.

Od turske invazije IS je pokušao iskoristiti činjenicu da SDF više nije bio u tolikoj mjeri prisutan na području Deir al-Zoura jer su njihovi zapovjednici otišli na front boriti se s Turcima. To je također rezultiralo pojačanim aktivnostima IS-a. Ipak, nije došlo do pokušaja osvajanja teritorija. Ove činjenice govore o značajnoj oslabljenosti IS-a, kao i činjenica da su na ovom području prisutne i međunarodne snage koje čuvaju naftna polja.

Vjerojatno će IS iskoristiti smrt Bagdadija, piše BBC, da ponovo okupi svoje sljedbenike u ime osvete. No čini se da su dani njihovih srčanih borbi do posljednjeg daha ipak gotovi. Njihov vođa u Siriji Abu Ayman al-Iraqi ostao je sam sa šest boraca u svojoj posljednjoj bitci. A i oni su ga ostavili na milost kurdskih snaga koje su ga ubile. Na vrhuncu moći IS-a njihovi vrhovni zapovjednici nisu bili na prvim frontama.

Budućnost IS-a više ovisi o situaciji u Siriji nego o Bagdadijevom nasljedniku

IS će vjerojatno izabrati Bagdadijevog nasljednika, no značajnija za njihove operacije je situacija na sjeverozapadu i sjeveroistoku Sirije. 

Malo je vjerojatno da će Idlib postati novo središte radikalnih islamista

Trump je izjavio da je Bagdadi bio u Idlibu gdje je pokušao ponovo okupiti IS. Bagdadija je u Idlibu najvjerojatnije primila džihadistička grupa Hurras al-Din, koja je nastala odcjepljenjem od Hayat Tahrir al-Sham (HTS) lojalnog al-Qaidi. I premda HTS nastoji stvoriti svoju administraciju u regiji te je surađivao s Hurras al-Dinom u borbama protiv sirijske vojske, u Idlibu je raširen otpor prema IS-u i sličnim formacijama, zbog čega je malo vjerojatno da bi ova regija mogla postati novo uporište za budući kalifat.

Na sjeveroistoku međunarodna koalicija neće napustiti polja nafte

Što se sjeveroistoka tiče, sirijska vojska se širi na tom području, no ima ograničen kapacitet ne samo zbog manjka vojnika i nedostatka vojne opreme već i zato što je uključena u borbe u Daraai na jugu Sirije te se priprema za kampanju u Idlibu na sjeverozapadu.

Na sjeveroistoku kontrolu još uvijek drže kurdski borci, premda su odnedavno uz sirijsku vojsku koja je ušla na to područje. Jedino ako međunarodna koalicija protiv IS-a napusti Deir al-Zour, vjerojatno je da će IS, uz pomoć arapskih plemena koja se protive SDF-u, napasti to područje. No Trump je jasno rekao da se koalicija neće povlačiti s tamošnjih naftnih polja.

Situacija na sjeveroistoku potvrđuje da iako međunarodna koalicija protiv IS-a drži da je ubojstvo Bagdadija simbolička pobjeda, lokalne tenzije predstavljaju glavno gorivo za moguće uskrsnuće IS-a, dok je prisutnost koalicijskih snaga ono što obeshrabruje njihovo ponovno jačanje.

Zatvoreni IS-ovci u kampovima mogu se reorganizirati

Ipak, na nestabilnom istoku Sirije velik dio zatvorenih IS-ovaca, koji se posljednjih šest mjeseci nalaze u tamošnjim detencijskim centrima, može se reorganizirati. Ti kampovi su mnogo veći nego njihova američka verzija na jugu Iraka, gdje je Bagdadi tijekom devet mjeseci zarobljeništva 2004. godine stvarao kontakte i razvijao mrežu koja će ga dovesti do funkcije vođe samoprozvanog kalifata. 

Pročitajte više