ISIS želi uvući zapadne zemlje u kopneni rat zbog drevnog proročanstva u kojeg islamisti vjeruju

Screenshot: YouTube

U SVIJETU traje debata oko toga koji je najbolji način za poraziti ISIS, dok militanti imaju jasan cilj - uvući Sjedinjene Države u rat na zemlji, piše New York Times.

Zapravo, 2003. godine kad su američke trupe napale Irak jedan je čovjek rekao kako se radi o "blagoslovljenoj invaziji". Riječ je o Abu Musab al- Zarqawiju, osnivaču jedne terorističke ćelije iz koje će se razviti ISIS.

ISIS-ovci vjeruju u posljednju bitku

Naime, nije strano da ISIS u potpunosti svoje viđenje svijeta temelji na svom viđenju Islama, a prema jednom proročanstvu, prilično popularnom među simpatizerima Islamske države, do ključne pobjede Islama doć će nakon ključne bitke nakon što zapadne vojske dođu na Bliski istok.

Tako bi islamisti eventualnu invaziju mogli iskoristiti za masovnu regrutaciju novih članova.

"Rekao sam i ponavljao: upravo zbog ovih proročanstava odlazak u rat na zemlji bio bi velika zamka. Oni to žele", komentirao je Jean- Pierre Filiu, pariški stručnjak za Bliski istok i autor knjige "Apokalipsa u islamu", jedne od ključnih knjiga za shvaćanje militantne ideologije.

"To je moćna i emocionalna priča. Daje potencijal za regrutiranje novih boraca kojima daje dojam da su oni izabrani sudionici posljednje bitke", dodaje.

Posljednja bitka trebala bi se dogoditi kod mjesta Dabiq u Siriji, a nije slučajno što je ime tog grada ujedno postalo i ime magazina kojim ISIS redovito obavještava svjetsku javnost o svojim aktivnostima.


Filiu smatra da je ISIS najlakše poraziti tako da se razbije dinamika njihove borbe odnosno da se proročanstvu oduzme ugled.

"To se treba učiniti vojnom pobjedom, oduzimanjem Raqqe naprimjer. Ipak, to trebaju napraviti lokalne snage", smatra.

Upravo to trenutno i je pristup koji već godinama zagovaraju Sjedinjene Države koje naoružavaju takozvanu umjerenu sirijsku opoziciju. Ipak, takva taktika SAD-a zasad se pokazala nedovoljno učinkovitom, a jedini koji na terenu imaju značajnije uspjehe protiv ISIS-a su Kurdi koji se bore za svoju državu.

Pročitajte više