Islamistički časopis za žene ratnice poziva muslimanke da se pridruže džihadu

JEDNA ženska islamistička skupina pokrenula je časopis na Internetu s ciljem regrutiranja arapskih žena za sveti rat protiv nemuslimana.

Mjesečnik Al-Khansaa, pokrenut prije sedam dana, također daje savjete svetim ratnicama kako da liječiti rane i ozljede te kako odgajati djecu da se bore protiv nevjernika.

Al-Khansa pojavljuje se na nekoliko Internet stranica islamskih ekstremista i tvrdi da je pokrenut na "incijativu" dvojice ubijenih militanata al Qaide u Saudijskoj Arabiji, Abdulaziza al-Moqrina i Isse Daada bin Oushana.

Snage sigurnosti ubile su u lipnju al-Moqrina, za kojeg se vjeruje da je bio jedan od šefova al Qaide. Oushan, koji je ubijen u srpnju, i al-Morin bili su među 26 najtraženijih militanata u Saudijskoj Arabiji.

U nepotpisanom uvodniku mjesečnika piše da su žene islamisti stale uz svoje muževe kako bi im "pružile potporu...odgajale njihovu djecu i bile spremne".

"Mi ćemo stajati pokrivene našim velovima i dimijama, držeći u svojim rukama i oružje i djecu", ističe se se u uvodniku. "Krv naših muževa i udovi naše djece žrtva su koju prinosimo Bogu".

Časopis u svom prvom broju objavljuje i priče poznatih žena boraca te kritizira pozive na poboljšanje prava žena u Saudijskoj Arabiji, konzervativnom kraljevstvu u kojem žene uživaju daleko manju slobodu i prava od muškaraca.

Međutim, također se navodi da iako je džihad, misli se u pravom smislu borbe, prvenstveno dužnost muškarca "žene se mogu boriti bez dozvole svojih muževa ili skrbnika jer je to dužnost, a dužnost ne zahtjeva pristanak".

Žene u Saudijskoj Arabiji ne mogu izaći u javnost bez muške pratnje.



Pročitajte više