Isplati li se ugraditi dizalice topline? Griju, hlade, ali i štede. Evo kako djeluju

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Energycom, Tiki, Nibe

POČETKOM svibnja Europski parlament izglasao je odluku koja će utjecati na živote stanovnika Europske unije. Sve države članice EU dobile su zadatak da hitno donesu mjere za dekarbonizaciju sustava za grijanje kako bi se do 2030. godine ukinulo grijanje na fosilna goriva u privatnim i javnim zgradama, tj. zabranilo grijanje na plin, naftu i ugljen.

Ova direktiva proizlazi iz ambicije da se do 2050. godine sektor zgrada u EU učini klimatski neutralnim. Direktiva EU o energetskim svojstvima zgrada predviđa smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990. godine.

Čak 40 posto hrvatskog stambenog fonda starije je od pola stoljeća, prema dostupnim podacima, dok je u Europi prosjek upola manji. 

Starost nekretnine utječe na gubitak topline i porast cijene režija. U prosjeku, stare kuće gube više topline nego nove. Europski prosjek je 1.8°C, a u starim nekretninama on je viši zbog nedostatka termoizolacije, pokazuju podaci Euronewsa. 

Stari objekti skrivaju dodatne probleme. Manje su energetski učinkoviti, što doprinosi većim troškovima režija. Naime, prosječno kućanstvo u Hrvatskoj mjesečno može potrošiti i do 300 eura na režije, posebno tijekom sezone grijanja.

Sve veći fokus na tržištu stoga se stavlja na dizalice topline, električne sustave koji predstavljaju rješenje za vlasnike kuća kako bi se upravljalo energijom bez ovisnosti o geopolitičkim zbivanjima. 

Za razliku od tradicionalnih sustava koji koriste fosilna goriva, dizalice topline ne zagađuju okoliš. Koriste princip prijenosa topline iz okoline u stambeni objekt, što ih čini privlačnim rješenjem koje, osim što smanjuje utjecaj na klimatske promjene, omogućava i uštede.

Skandinavske zemlje već desetljećima implementiraju ovu tehnologiju, a proizvodi poput skandinavskih Nibe i Tiki dizalica topline postaju sve popularniji odabir i u Hrvatskoj.  

Norveška, Finska i Švedska su zemlje s najviše dizalica topline po glavi stanovnika, a u cijeloj Europi 2022. godine prodana su gotovo tri milijuna dizalica topline, skoro 40 posto više nego godinu prije, utvrdila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U kontekstu nedavnih promjena i izazova koje donose rastuće cijene energije, mnogi vlasnici kuća se pitaju kako smanjiti troškove bez velikih kompromisa. Tvrtka Energycom je u Hrvatskoj prepoznata kao pouzdan partner jer nudi za to inovativna i moderna rješenja. Specijalizirani za ugradnju dizalica topline i solarnih elektrana, Energycom ugrađuje sustave koje, ne samo da smanjuju troškove, već i potiču energetsku neovisnost.

S obzirom na sve veću potražnju za ekološki prihvatljivim i ekonomski isplativim opcijama, svi zainteresirani vlasnici kuća mogu istražiti više o ovim tehnologijama, zatražiti besplatnu ponudu ili postaviti upit direktno na web stranici Energycom. 

Uključivanje ovakvih sustava može znatno utjecati na smanjenje godišnjih troškova energije kod svih vlasnika kuća, istovremeno pridonoseći smanjenju ekološkog otiska prosječnog kućanstva.

Kako funkcioniraju dizalice topline?

Princip rada je isti kao kod klima-uređaja, uz nekoliko bitnih razlika. Prvo, koriste princip prijenosa topline iz okoline u unutrašnjost prostora, što je energetski efikasniji proces od stvaranja topline električnim grijačem koji se koristi u klimama za grijanje.

Saznajte više
Promo: Energycom

Nadalje, koriste manje električne energije za istu količinu proizvedene topline u usporedbi s klimama. Dizalice topline imaju reverzibilan rad, što znači da mogu koristiti isti sustav za grijanje i hlađenje prostora. Klima-uređaji su, s druge strane, specijalizirani za brzo hlađenje i nisu pogodni za grijanje prostora.

Kad bi se usporedile s drugim sustavima grijanja, dizalice topline su visoko učinkovite. Proizvode više toplinske energije nego što potroše električne energije, a to je određeno sezonskim koeficijentom efikasnosti (SCOP). Dodatno, ispunjavaju standarde Europske unije i uvjete Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za razliku od drugih sustava grijanja na tržištu, ne zagađuju okoliš.

Kada se koriste u kombinaciji sa solarnim panelima, njihova se efikasnost povećava, operativni troškovi smanjuju, a energetska učinkovitost optimizira. 

Prema kompaniji Energycom, godišnji računi u kućanstvima mogu biti manji od 50 do 80 posto uz solarne elektrane. Ukidanjem subvencija na fosilna goriva te će uštede potencijalno biti još veće.

U načelu, dizalice topline za grijanje mogu koristiti i energiju iz okoliša. Takva je energija uvijek dostupna te je stoga ekološki prihvatljiva.

Kompanija Energycom, kao jedan od lidera u ugradnji ovih sustava, u suradnji s tvrtkama Tiki i Nibe nudi rješenja visokokvalitetnih dizalica topline koje su kompatibilne s podnim grijanjem, ali i postojećim radijatorima. Osim toga, dizalice topline mogu uključivati i opciju hlađenja. Uz jednostavnu montažu, jamstvo im je pet godina, a uz pravilno održavanje mogu trajati i do 20 godina. 

Unutarnje jedinice zauzimaju prostor sličan manjem hladnjaku, dok vanjska jedinica zahtijeva prostor poput vanjske jedinice klima-uređaja. Kućanstva koja nemaju dovoljno prostora mogu se riješiti ugradnjom monobloka, što također izvodi Energycom.

Instalacija zahtijeva minimalne građevinske radove, posebice ako prostor već ima dobro razrađen sustav grijanja. Ovisno o starosti i stanju postojećeg sustava grijanja, instalacija uključuje izradu postolja na koje će se montirati vanjska jedinica, priključivanje unutarnje jedinice na postojeći sustav u kotlovnici te spajanje vanjske jedinice s unutarnjom. Naime, dizalica topline se može spojiti i na radijatore.

Iako zahtijeva veću početnu investiciju, ovaj sustav nameće se kao isplativo rješenje za smanjenje troškova grijanja. Njegova visoka energetska učinkovitost rezultira značajnim smanjenjem mjesečnih računa za energiju. 

Povrat investicije u dizalice topline varira i ovisi o ostalim faktorima, uključujući navike korisnika i postojanje solarnih panela. S obzirom na to da mogu trajati i do 20 godina uz minimalne troškove održavanja, predstavljaju ekonomski pametan izbor za svako kućanstvo.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Energycom, Tiki i Nibe, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više