Istarski SDP smatra proračun rastrošnim i nedovoljno razvojnim

SABORSKI zastupnik i predsjednik istarskog SDPa Anton Peruško na današnjoj je konferenciji za novinare državni proračun za ovu godinu ocijenio "nedovoljno razvojnim, nedovoljno socijalnim, poprilično rastrošnim te za Istarsku županiju pogubnim".

On proračun smatra nedovoljno razvojnim jer, kako je rekao, "HDZ kreće s neambicioznom stopom gospodarskog rasta od 3,2 posto čime jasno dokazuje kako nema projekte ni viziju programa o pokretanju Hrvatske".

"Mi u SDP-u smatramo da ovaj proračun nije dovoljno socijalan jer se u sferi socijale radi samo o kozmetičkim zahvatima", rekao je Peruško. Dodao je kako je "žalosno da se govori o proširenju prava za dječji doplatak kada je iznos sredstava za ovu godinu manji od iznosa predviđenog u prošlogodišnjem proračunu".

Peruško smatra da je državni proračun rastrošan jer je u njemu, kako je rekao, "samo za reprezentaciju osigurano 31,04 milijuna kuna, dok su za vrijeme prethodne vlasti ta sredstva bila čak 30 posto manja".

Komentirajući ocjenu da je proračun za Istarsku županiju poguban, Peruško je rekao kako se kroz financiranje objekata na područje Istre vraća svega 28 milijuna kuna ili oko 18 milijuna kuna manje nego u proračunu za 2003. godinu. Po njegovim riječima, u državni proračun za ovu godinu nije ušao niti jedan novi projekt na području Istre, već se samo nastavljaju projekti bivše vlade.

Peruško je komentirao i nove haške optužnice rekavši kako SDP pozdravlja "izjave mogućih optuženika koji su istaknuli da su spremni pred Haškim sudom dokazati nevinost". "Suradnja s Haškim sudom je bezuvjetna te stoga pozdravljamo takve izjave mogućih optuženika", dodao je.

Također je pozvao "razne stožere za obranu digniteta Domovinskog rata da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti i djelovanja kako ne bi otežavali položaj, kako Hrvatske, tako i samih optuženika".

(Hina) xdspo yln

Pročitajte više