Istina o Istanbulskoj traži referendum, poslali su zahtjev Kolindi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK HRAST-a Hrvoje Zekanović i predstavnici građanske inicijative Istina o Istanbulskoj danas su izvijestili da su zbog "nedemokratskog ponašanja vlade prema građanima" uputili predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović zahtjev da iskoristi svoje ovlasti i raspiše referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije.

Zekanović i čelnici Istine o Istanbulskoj istaknuli su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da od predsjednice očekuju aktivnu i djelotvornu podršku u ostvarivanju demokratske procedure poštivanja volje građana.

Također zahtijevaju da se prikupljeni potpisi iz Ministarstva uprave, odnosno APIS IT-a, vrate u Hrvatski sabor, gdje ih je inicijativa predala, te pošalju na novo prebrojavanje, ali sada u Državno izborno povjerenstvo, uz nazočnost promatrača.

Od Ustavnog suda su zatražili održavanje javne rasprave u kojoj bi, kažu, imali prilike iznijeti sve argumente o postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa građana.

"Sljedeći tjedan idemo gledati nevažeće potpise u APIS IT, a kako smo čuli, tamo ne smijemo unijeti ni mobitele, niti kemijske olovke, posebno ne laptope, pa smo se opremili abakusima. Vrijeme koje smo dobili za provjeru potpisa dokazuje lakrdiju i cirkus, jer mi bi u dan-dva trebali napraviti nešto što je Ministarstvo uprave radilo četiri mjeseca", upozorila je Kristina Pavlović iz Istine o Istanbulskoj.

Podnesak saboru zbog brojnih nepravilnosti

Podnijeli su i podnesak Hrvatskom saboru kojim upozoravaju na, ističu, "brojne propuste i nepravilnosti u lancu 'šalji dalje' - oni su predali potpise saboru, sabor ih je poslao vladi, vlada Ministarstvu uprave, a Ministarstvo APIS-u".

"Ministarstvo uprave nije izvijestilo da su nam neke lokalne vlasti naplaćivale javne površine na kojima smo prikupljali potpise, iako to ne smiju, kao ni da u nekim gradovima uopće nismo smjeli prikupljati potpise", rekla je Pavlović.

Promatračima nije dopušteno nadgledati provjeru potpisa, a nije objašnjeno ni zašto je dio potpisa proglašen nevažećima, nastavila je Pavlović napomenuvši da postoje i razlike u broju knjiga s potpisima u kutijama. U inicijativi sumnjaju da su bile otvarane od trenutka kada su zapečaćene u saboru do otvaranja u APIS-u.

Osim toga, ministar uprave Lovro Kuščević tvrdio je da će se potpisi provjeravati u strogo kontroliranim uvjetima, a tjedan dana prije službene objave rezultata u medije je procurila informacija da nije prikupljeno dovoljno potpisa.

Zekanović smatra kako sve to dokazuje "lakrdiju u kontroli nevažećih potpisa".

Pročitajte više