Istočna Hrvatska tuguje zbog smrti Ivana Pavla II.

VIJEST o smrti Pape Ivan Pavla II tužno je odjeknula i u istočnoj Hrvatskoj, koju je Sveti Otac svojim posjetom i riječima ohrabrenja 7. lipnja, 2003. godine posebno zadužio, a svoju tugu zbog njegove smrti izrazili su večeras građani, predstavnici vjerskih zajednica i lokalni čelnici.

Đakovačko i srijemski biskup msgr. Marin Srakić istaknuo je da je Ivan Pavao II. jedna od najvećih ličnosti naše epohe, da je "bio i ostao moralna veličina koja će se uvijek u našoj sredini pamtiti prije svega po jednostavnom ophođenju i velikim riječima".

"Zauvijek će mi u sjećanju ostati slika kako stavlja šokački šešir na glavu ispred đakovačke katedrale", kaže Srakić.

Glavni imam osječko-baranjski efendija Enes Poljić rekao je da je "otišao najveći moralni autoritet svijeta, čovjek koji je tako iskreno i predano radio na povezivanju svih religija i vjerskih zajednica". "Mi Muslimani u Osijeku molili smo se za olakšanje muka Pape Ivan Pavla II svjesni da smo svi na putu prema istom kraju" kazao je efendija Poljić.

Izraze sućuti zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću uputio je večeras osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan, sa sjedištem u Dalju, koji je, kao i Poljić, bio na susretu sa Svetim Ocem 2003. godine. "Njegova svetost bio je neumorni trudbenik u vinogradu Gospodnjem, trudeći se i radeći na zbližavanju svih hrišćanskih crkava i svih ljudi dobre volje širom cele vaseljene. Bio je veliki misionar i istinske propovednik mira i ljubavi svetog Jevanđelja i reči Božje", kaže se među ostalim u Lukijanovu pismu sućuti.

"Otišao je veliki čovjek", rekao je večeras za Hinu Darko Ficher, donedavni dugogodišnji predsjednik osječke Židovske zajednice. "Papa Ivan Pavao II je svojom ozbiljnošću, dobrotom i djelima pomogao zbližavanju ljudi" kazao je.

Mlada Osječanka, studentica Magdalena Kolarević, koja je kao i mnogi na zvuk zvona koja su objavila smrt Svetog Oca stigla pred crkvu Svetih Petra i Pavla, duboko ganuta kaže kako je tu, pred osječkom katedralom, vidjela Svetoga Oca. "Kada god prođem ovim putem sjetim se susreta sa Svetim Ocem i znam da je zaslužio vječnu sreću" kaže Magdalena.

Posjeta Svetog Oca Osijeku i Đakovu prisjetili su se večeras i gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo.

U Osijeku pred velikim križem "dogodio se susret istoka i zapada, kao simboličan čin kojim je Sveti Otac ukazao na važnost ekumenizma za koji se tijekom cijelog svog svećeničkog i papinskog poslanja zalagao" rekao je Kramarić.

"Papa je stalno pokušavao sačuvati svijet i sve nas u vrtlogu svih današnjih zala, svakom je pojedincu htio reći ne boj se. Ponosni smo što je bio i u našoj županiji", rekao je župan Bubalo.

Pročitajte više