Istraživanje: Svaka vježba poboljšava stanje osteoartritičara

VJEŽBA znatno popravlja snagu i pokrete oboljelih od artritisa, objavili su istraživači.

U studiji na više od stotinu pacijenata s osteoartritisom, najčešćim oblikom artritisa, usporedili su djelovanje hidroterapije, vježbanja u teretani i potpunog izostanka vježbe.

Istraživači s australskoga sveučilišta Flinders otkrili su da je pojačano vježbanje znatno popravilo brzinu hoda pacijenata i udaljenost koju mogu prevaliti.

Hidroterapija je osobito korisna jer bolesnici mogu vježbati jačim intenzitetom nego na suhom, kažu istaživači.

Znanstvenici su šest tjedana pratili 105 oboljelih starijih od 50 godina, koji imaju osteoartritis koljena ili kuka.

Jedna je skupina triput na tjedan vježbala u bazenu, druga u teretani, a treća nije sudjelovala u programu vježbe.

Poboljšanje u hodanju uočeno u objema vježbačkim skupinama nije se pokazalo u trećoj skupini. Hidroterapija je još znatno ublažila bolove koje trpe pacijenti.

Autori studije objavljene u časopisu Annals of Rheumatic Diseases pišu: "Pacijentima s teškim osteoartritisom kojima je teško duže vježbati pod opterećenjem lakše je u vodi jer im ona omogućuje vježbu intenzitetom koji pruža znatnu korist za zdraavlje".

"Ali za poboljšanje stabilnosti zglobova i kapaciteta apsorpcije šoka jačanjem mišića, ipak su preporučljivije vježbe na suhom".

Istraživači tvrde da njihovi rezultati pokazuju kako pacijenti mogu slobodno vježbati više nego dosad i da će im to poboljšati stanje.

Pročitajte više