ISTRAŽIVANJE U ŠVEDSKOJ: U IKEU VJERUJEMO

Šveđani vjeruju IKEI,

popularnom proizvođaču praktičnog namještaja koji se po prihvatljivim cijenama može kupiti u 22 zemlje diljem svijeta, više nego vlastitoj vladi, političarima, medijima ili sindikatima, rezultati su u srijedu objavljenog istraživanja javnog mišljenja u toj zemlji. L

Jedine institucije koje Šveđani poštuju više od tvrtke čiji su stručnjaci dizajnirali poznati ormar za knjige Billy i čiji je namještaj sveprisutan u švedskim domovima su škole i sveučilišta. Čak je i proizvođač jednog od najsigurnijih obiteljskih automobila Volvo niže na ljestvici od IKEE.

Na pitanje o tomu koliko vjeruju određenim institucijama, 66 posto ispitanika odgovorilo je da jako ili prilično vjeruje IKEI, u odnosu na 47 posto koliko ih ima povjerenje u švedski parlament te samo 18 posto, koliko ih vjeruje političkim strankama.

Europska komisija, koja je ranije ove godine već iskusila švedski euro-skepticizam kojim je odbijena jedinstvena europska valuta, našla se na zadnjem mjestu sa samo 14 posto glasova. Sveučilišta i srednje škole na vrhu su ljestvice sa 84 posto glasova, a treće mjesto s Volvom dijeli javni radio. Švedska tvrtka Ericsson pri dnu je ljestvice sa 26 posto, nakon otpuštanja velikog broja radnika.

IKEA je tvrtka u privatnom vlasništvu s prodajnim mjestima od Šangaja do San Francisca i švedskim konzalting timom.

Istraživanje, što ga je naručio neovisni medijski forum MedieAkademin, koji podupire Sveučilište u Goeteborgu i lokalni mediji, provela je tvrtka NFO Infratest tijekom listopada na uzorku od 740 osoba.

Pročitajte više