Istražni postupak protiv Pivovare i pet njezinih odgovornih osoba zakazan za 3. svibnja

ROČIŠTE u istražnom predmetu protiv Karlovačke pivovare i pet njezinih odgovornih osoba, koji se terete da su odgovorni za stradanje Zdravka Martinovića koji je preminuo uslijed trovanja ugljičnim dioksidom, zakazano je za 3. svibnja.

Ročište je zakazala istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić-Mušnjak, a u Rješenju o pokretanju istrage s početka ožujka navodi se da je "23. veljače 2007. iz Karlovačke pivovare ispuštena velika količina ugljičnog dioksida, što je imalo za posljedicu smanjenu količinu kisika u zraku", a rukovoditelji Pivovare "nisu osigurali sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida, što je dovelo do stradanja Zdravka Martinovića".

Zdravko Martinović preminuo je od posljedica nasilnog  gušenja do kojeg je najvjerojatnije došlo udisanjem ugljičnog dioksida, pokazala je obdukcija  koju su proveli stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, a koji su svoj nalaz u travnju dostavili Županijskom sudu u Karlovcu.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je, podsjećamo, istražni zahtjev Županijskom sudu u Karlovcu protiv pet osoba iz Karlovačke pivovare (tehnički direktor Gabor Ligeti,  rukovoditelji pojedinih odjela Slaven Siladić, Zrinka Odrčić, zaposlena na poslovima ekologije i Marinko Kovačić, rukovoditelj u fermentorima, te zaposlenica Marija Tufeković), kao i protiv same kompanije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, te je svojevremeno zatražilo određivanje pritvora i mjere opreza.

Građevinski inspektor Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdao je 14. travnja odobrenje Karlovačkoj pivovari za ponovni početak radova na izgradnji nove energane, a povukao je i zabranu, što omogućuje nastavak funkcionalne probe sustava za rekuperaciju ugljičnog dioksida. To znači da je od toga dana ponovo započeo proces varenja piva, kako je stajalo u priopćenju za javnost poslanom iz Karlovačke pivovare.

Foto:Radio Mrežnica

Pročitajte više