Institut za ratne studije: Sve sugerira da je nova ruska ofenziva neminovna

Foto: Profimedia/EPA

IZVORI sa Zapada, iz Ukrajine i Rusije sugeriraju da Moskva priprema "neminovnu" novu ofenzivu, objavio je danas američki obrambeno-sigurnosni think tank Institut za ratne studije (ISW) dodavši kako to podržava njihovu procjenu da je ruska ofenziva u narednim mjesecima "najvjerojatniji razvoj događaja". 

Jučer je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao da "nema nikakvih indikacija" da se Rusija sprema na mirovne pregovore te da bi mogla napraviti baš suprotno. Dodao je kako bi Moskva mogla mobilizirati još 200.000 vojnika te da nastavlja nabavljati oružje i streljivo, i to kroz domaću proizvodnju, ali i partnerstvo s Iranom i Sjevernom Korejom.

ISW podsjeća na izjavu ukrajinskog vojnog zapovjednika Ivana Timočka, koji je ustvrdio da "ruske snage jačaju svoje postrojbe u Donbasu u sklopu očekivane ofenzive", dodavši da će Rusija "biti prisiljena lansirati novu ofenzivu zbog sve jačeg pritiska javnosti koja zahtijeva pobjedu". 

"Blogeri vjeruju da glavnina snaga još uvijek nije uključena u sukobe"

"Izjave Stoltenberga i Timočka podržavaju ranije procjene ISW-a da ruske snage stvaraju uvjete za pokretanje nove ofenzive u narednim mjesecima, vjerojatno u Luhanskoj oblasti", stoji u objavi ISW-a.

"Uz to, ruski vojni blogeri nastavljaju sugerirati da se i u ruskom informacijskom prostoru stvaraju uvjeti za očekivanu rusku ofenzivu. Vojni blogeri dijele izjavu prema kojoj trenutni tempo i priroda ruskih operacija sugeriraju da glavnina snaga rezerviranih za novu ofenzivu i obećani proboj još uvijek nije uključena u sukobe", stoji u procjeni Instituta za ratne studije.

"Ta izjava sugerira da ruski vojni blogeri vjeruju da ruske snage još uvijek nisu aktivirale sve elemente potrebne za odlučnu ofenzivu", stoji u objavi ISW-a.

Pročitajte više