Italija: 13 mrtvih na čamcu s imigrantima

TRINAEST mrtvih i 15 živih ilegalnih imigranata otkrila je u nedjelju navečer talijanska obalna straža kraj otoka Lampeduse na jugu Italije.

Jedna žena, koja je bila smještena na plovilu zajedno s mrtvim tijelimaipak je živa i nakon što joj je jutros na otoku Lampedusi pružena prva pomoć helikopterom talijanske policije prebačena je u bolnicu u Palermo.

Talijanska obalna straža uočila je plovilo od 10 metara s ilegalnim imigrantima u nedjelju uvečer i doteglila je plovilo do Lampeduse. Utvrđeno je da se na plovilu nalazi 13 ilegalnih iigranata koji su umrli od žeđi i iscrpljenosti, a preživijeli su talijanskoj policiji izjavili da ih je na plovilu bilo oko stotinu, te da ih je putem umrlo oko 70.

Plovilo sa oko 100 imigranata krenulo je, prema kazivanju preživjelih, prije oko 20 dana iz Sudana preko Sueskog kanala prema Italiji. Ilegalni imigranti su iz Somalije. Putovi ilegalne imigracije vode iz Somalije do Sudana pa plovilom u Sredozemlje ili kopnom do Libije, pa onda plovilom prema Italiji. Svaki ilegalni imigrant plati kriminalnoj organizaciji za put do odredišta od 1.000 do 1.500 dolara.

Pročitajte više