ITALIJA: 50 GODINA LONDONSKOG MEMORANDUMA

Pod naslovom "Istra 1954., egzodus 40 tisuća Talijana" talijanski dnevnik Corriere della Sera od ponedjeljka piše o 50godišnjici potpisivanja Londonskog memoranduma, sporazuma što su ga 5. listopada 1954. u Londonu potpisale Italija, SAD, Velika Britanija i Jugoslavija, kojim se bivša zona B pripojila Jugoslaviji a bivša Zona A odnosno Trst Italiji.

Do tada su to bile dvije zone zbog kojih su nastajale napete situacije između Italije i Jugoslavije pa je došlo i do tzv. tršćanske krize uz postavljanje jugoslavenske vojske na granicu prema Italiji. Londonski sporazum je utvrdio definitivnu podjelu između Italije i tadašnje Jugoslavije i na temelju tog sporazuma talijanske su snage ušle u Trst 26. listopada 1954. i zamijenile tadašnje savezničke snage odnosno Britance i Amerikance.

List piše kako je nakon toga Sporazuma iz Zone B, koja je išla do Bujštine u Istri, otišlo oko 40 tisuća Talijana i kako su sela, škole i kuće ostajale prazne. Spominju se priče pojedinih talijanskih optanata koji su na prostorima bivše Zone B ostavili i grobove na koje su se smjeli vratiti tek poslije desetak godina.

Italija za početak studenoga priprema svečanost u Trstu u povodu 50. obljetnice pripojenja Trsta Italiji, na kojoj će biti prisutan i talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi.



(Hina) xstom ybs

Pročitajte više